Dinar ojačao u odnosu na evro 0,1 odsto

Devizne rezerve na kraju februara dostigle najviši nivo od 2000. godine

BankeNovacSrbija

13.3.2023 12:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Devizne rezerve na kraju februara dostigle najviši nivo od 2000. godine Devizne rezerve na kraju februara dostigle najviši nivo od 2000. godine
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju februara ove godine iznosile su 21 milijardu i 196,2 miliona evra što je najviši nivo... Devizne rezerve na kraju februara dostigle najviši nivo od 2000. godine

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju februara ove godine iznosile su 21 milijardu i 196,2 miliona evra što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od 2000. godine, od kada se podaci prate na ovaj način, saopšteno je danas iz Narodne banke Srbije (NBS).

U februaru bruto devizne rezerve povećane su za 282,9 miliona evra. Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 173 odsto i 5,6 meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovama) takođe su zabeležile najviši nivo krajem meseca iznosile su oko 17,30 milijardi evra, i u odnosu na januar bile su veće za 327,2 miliona evra.

Povećanje bruto deviznih rezervi u februaru je rezultat intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu kupovinom deviza (priliv od 285 miliona evra), kao i priliva po osnovu donacija u iznosu od 154,5 miliona evra, od čega se 148,5 miliona evra odnosi na donaciju Evropske komisije za budžetsku podršku sektoru energetike za 2023. godinu.

Neto prilivi ostvareni su i po osnovu upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 32,7 miliona evra.

Prilivi su su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi koji su realizovani po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita u iznosu od 80,8 miliona evra, zatim po osnovu izmirenja ostalih deviznih obaveza države u ukupnom iznosu od 71,6 miliona evra, kao i neto povlačenja u okviru uobičajenih aktivnosti po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 36,7 miliona evra, navela je centralna banka.

Tržišni efekti (međuvalutne promene, promene cene zlata i hartija od vrednosti na međunarodnom finansijskom tržištu) bili su negativni u neto iznosu od 0,2 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 535,4 miliona evra i bio je za 176,3 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 1,25 milijardi evra.

Dinar je u februaru nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto, dok je od početka godine vrednost dinara prema evru gotovo nepromenjena.

NBS je na domaćem deviznom tržištu u februaru kupila 390 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila 165 miliona evra, kako bi održala relativnu stabilnost kursa dinara prema evru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...