planirano oporezivanje bankarskog sektora od 33 odsto

Direktor banke JPMorgan Chase za „spas banaka“ sa britanskim ministrom finansija

BankeNovacSvet

21.10.2022 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Direktor banke JPMorgan Chase za „spas banaka“  sa britanskim ministrom finansija Direktor banke JPMorgan Chase za „spas banaka“  sa britanskim ministrom finansija
Džejmi Dajmon (Jamie Dimon), izvršni direktor investicione banke JPMorgan Chase, razgovaraće o bankarskim porezima i planovima Velike Britanije da poveća konkurentnost finansijskog sektora sledeće... Direktor banke JPMorgan Chase za „spas banaka“  sa britanskim ministrom finansija

Džejmi Dajmon (Jamie Dimon), izvršni direktor investicione banke JPMorgan Chase, razgovaraće o bankarskim porezima i planovima Velike Britanije da poveća konkurentnost finansijskog sektora sledeće nedelje u telefonskom razgovoru sa britanskim ministrom finansija u sada tehničkoj vladi Džeremijem Hantom (Jeremy Hunt).

Poziv dolazi nakon rastuće zabrinutosti banaka da Ministarstvo finansija možda planira da nametne poreze bankama koji bi mogli dostići više od 30 odsto u okviru napora vlade Ujedinjenog Kraljevstva da popuni svoju budžetsku “crnu rupu”, piše Bloomberg.

Hant je rekao da će podići korporativni porez na 25 odsto od aprila. Banke će takođe plaćati dodatnu naknadu od osam odsto na ostvarenu dobit. Ukoliko je Hant ne umanji, to će uvećati oporezivanje banaka na oko 33 odsto, u odnosu na sadašnjih 27 odsto, što je mnogo viši nivo nego u drugim finansijskim centrima kao što su Njujork ili Frankfurt.

JPMorgan je jedna od najvećih inostranih banaka u Velikoj Britaniji, sa 19.000 zaposlenih. Njeno evropsko sedište za investiciono bankarstvo je u Londonu i ima značajnu operaciju u Bornmutu. Prošle godine je pokrenula digitalnu banku u Velikoj Britaniji, Chase, i kupila Nutmeg, online servis za upravljanje imovinom.  

Dajmonov razgovor sa Hantom trebalo bi da bude zakazan za sledeću nedelju, poručuju neimenovani insajderi. Šef JPMorgana dugo je tražio sastanke sa prethodnim britanskim ministrima finansija, uključujući Hantovog kratkotrajnog prethodnika, Kvasija Kvartenga (Kwasi Kwarteng).

Hant je izazvao zabrinutost među bankama rekavši da ništa “nije na stolu“ i da se ne protivi neočekivanim porezima. Kada su bankari pitali Ministarstvo finansija šta će se desiti sa pomenutim prirezom od osam odsto s obzirom na to da porez na dobit preduzeća treba da raste, nisu dobili odgovor.

Domaće i međunarodne banke sa sedištem u Velikoj Britaniji plaćaju doplatu na svoj profit. Veliki zajmodavci takođe plaćaju namet na svoje bilanse stanja. Tokom leta, postojale su nade da će vlada Liz Tras (Liz Truss) smanjiti te naknade kao deo plana za jačanje londonskog Sitija, finansijskog centra zemlje. Tras je podnela ostavku u četvrtak usred rastućeg sukoba unutar vladajuće Konzervativne partije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...