Ulagači žele da Džejmi Dajmon još dugo ostane na upravljačkoj poziciji

Specijalni bonus za direktora banke JPMorgan Chase

BankeBerzaNovac

21.7.2021 20:15 Autor: Marko Miladinović

Specijalni bonus za direktora banke JPMorgan Chase Specijalni bonus za direktora banke JPMorgan Chase
JPM Quotes by TradingView Američki bankarski gigant JP Morgan Chase dodelio je svom izvršnom direktoru „specijalnu nagradu“, potencijalno vrednu milione dolara. U pitanju su... Specijalni bonus za direktora banke JPMorgan Chase

Američki bankarski gigant JP Morgan Chase dodelio je svom izvršnom direktoru „specijalnu nagradu“, potencijalno vrednu milione dolara. U pitanju su berzanske opcije nad akcijama banke koja je kotirana na Njujorškoj berzi, koje bi mogle da vrede i 1,5 milion dolara.

U banci ističu da je ovaj specifičan bonus tek deo „paketa“ namenjenog Džejmiju Dajmonu (Jamie Dimon). Kompanija je rekla da je nagrada nagovorila Džejmija Dajmona da je „vodi još značajan broj godina“.

Dajmon je jedini direktor neke od pet najvećih investicionih banaka sa Menhetna, koji je na toj funkciji bio i tokom Svetske finansijske krize 2008. godine.

On je postao izvršni direktor JP Morgan Chase krajem 2005. godine, a godinu dana kasnije imenovan je i za predsednika Upravnog odbora. Iste te godine doneo je odluku da se banka „oslobodi“ ukupno 12 milijardi vrednih teško naplativih hipoteka, što je, ispostavilo se, 2008. godine spasilo banku od dramatično lošijih posledica usled finansijske krize izazvane pucanjem mehura hipotekarnih kredita.

Tokom 2020. godine zaradio je 31,5 miliona dolara, a prema podacima časopisa Forbes, njegova imovina je procenjena na 1,8 milijardi dolara.

Nastavak Dajmonove karijere često je predmet američkih medija koji se bave trgovinom na Wall Streetu.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...