Borba za tržište električnih automobila

Direktor Mercedesa pozvao na smanjenje carina za kineska vozila

AutomobiliEUNovacSvet

12.3.2024 11:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

Direktor Mercedesa pozvao na smanjenje carina za kineska vozila Direktor Mercedesa pozvao na smanjenje carina za kineska vozila
Izvršni direktor kompanije Mercedes-Benz Ola Kelenius pozvao je Brisel da snizi carine na uvoz električnih automobila iz Kine, dok Evropska komisija razmatra povećanje uvoznih... Direktor Mercedesa pozvao na smanjenje carina za kineska vozila

Izvršni direktor kompanije Mercedes-Benz Ola Kelenius pozvao je Brisel da snizi carine na uvoz električnih automobila iz Kine, dok Evropska komisija razmatra povećanje uvoznih dažbina usred istrage o subvencijama Pekinga domaćoj automobilskoj industriji.

Povećana konkurencija iz Kine pomogla bi evropskim proizvođačima automobila na duže staze da proizvode bolja vozila, rekao je Kelenius, dodajući da protekcionizam „ide pogrešnim putem“, prenosi Financial Times.

On je pozvao EU da ne povećava dodatno tarife, nego da smanji postojeće. Prema njegovim rečima, kineske kompanije koje žele da izvoze u Evropu treba da se susreću sa boljim proizvodom, boljom tehnologijom i većom agilnošću.

„To je tržišna ekonomija. Neka bude konkurencija“, kazao je šef Mercedesa.

EK istražuje da li kineski proizvođači automobila primaju subvencije od Pekinga koje im omogućavaju da snize cene vozila koja izvoze u Evropu, potkopavajući konkurenciju. Francuski proizvođači Renault i Stelantis, koji nemaju velika preduzeća u Kini, upozoravaju na pretnju kineskih električnih vozila.

Istraga se međutim suočila sa odgovorom nemačkih proizvođača automobila koji se oslanjaju na Kinu za značajan deo svoje prodaje i profita.

Nemački rukovodioci strahuju od potencijalne odmazde Pekinga i kineskih potrošača u vreme kada lokalni brendovi kao što je BYD već preuzimaju tržišni udeo od zapadnih kompanija na najvećem svetskom tržištu električnih automobila.

Više od trećine Mercedesovih automobila prodaje se u Kini, dok Volkswagen prodaje 40 odsto svojih vozila u toj zemlji.

Kineski proizvođači automobila Geely i SAIC, koji je pod kontrolom države, poseduju petinu akcija u kompaniji Mercedes-Benz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...