Ulagači na američkim berzama fokusirani na poslovne rezultate kompanija

Dow Jones indeks porastao, S&P 500 i Nasdaq beleže pad

BerzaNovacSvet

25.1.2023 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dow Jones indeks porastao, S&P 500 i Nasdaq beleže pad Dow Jones indeks porastao, S&P 500 i Nasdaq beleže pad
Wall Street beleži rast Dow Jones indeksa, dok je S&P 500 u blagom padu zbog opreza ulagača za koje poslovni rezultati kompanija nisu loši,... Dow Jones indeks porastao, S&P 500 i Nasdaq beleže pad

Wall Street beleži rast Dow Jones indeksa, dok je S&P 500 u blagom padu zbog opreza ulagača za koje poslovni rezultati kompanija nisu loši, ali nisu ni impresivni.

Dow Jones je porastao 0,31 odsto, na 33.733 boda, dok je S&P 500 izgubio 0,07 odsto, pa se kreće na nivou od 4.016 bodova. Nasdaq indeks je pao za 0,27 odsto, na 11.334 boda, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Na samom početku trgovanja na berzi je bilo tehničkih problema, što je uticalo na cene deonica više od 80 kompanija, među kojima su Walmart i Nike, zbog čega je Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) pokrenula istragu.

Pošto su problemi rešeni, u fokusu ulagača bili su poslovni rezultati kompanija. Izveštaje su do sada objavile 72 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, od čega je njih 65 odsto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom tromesečju prošle godine pale 2,9 odsto u odnosu na isti period 2021, dok se još početkom godine očekivao pad zarada od 1,6 odsto.

Makroekonomski podaci pokazali su da su aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru Sjedinjenih Američkih Država u prvim nedeljama ove godine oslabile, što ukazuje na to da povećanje kamata američke centralne banke izaziva slabljenje potražnje.

To podržava tezu da će američka centralna banka na sednici u februaru kamate povećati 0,25 procentnih bodova, a ne 0,5 bodova, što je bio slučaj na poslednjoj sednici u 2022. godini.

Uz to, podršku tržištu pruža nada ulagača da bi konačna kamatna stopa, na kojoj bi Federalne rezerve (Fed) zaustavile ciklus povećanja, mogla iznositi manje od pet odsto, iako većina čelnika Feda poručuje da će biti potrebno povećanje kamata iznad pet odsto kako bi se suzbila inflacija.

Na evropskim berzama se takođe trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,35 odsto, na 7.757 bodova, a frankfurtski DAX 0,07 odsto, na 15.093 boda. Pariski CAC beleži rast 0,26 odsto, na 7.050 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.