Postignuta stopa prinosa od 5,95 odsto na godišnjem nivou

Država prodala obveznice vredne 27,16 milijardi dinara na poslednjoj aukciji u januaru

BankeBerzaInvesticijeIzdvajamoSrbija

23.1.2023 16:05 Autor: Milica Rilak 2

Država prodala obveznice vredne 27,16 milijardi dinara na poslednjoj aukciji u januaru Država prodala obveznice vredne 27,16 milijardi dinara na poslednjoj aukciji u januaru
Danas je na prvoj aukciji dvogodišnjih dinarskih državnih obveznica koje dospevaju 2025. godine prodato 2,7 miliona komada obveznica, nominalne vrednosti 27,16 milijardi dinara, dok... Država prodala obveznice vredne 27,16 milijardi dinara na poslednjoj aukciji u januaru

Danas je na prvoj aukciji dvogodišnjih dinarskih državnih obveznica koje dospevaju 2025. godine prodato 2,7 miliona komada obveznica, nominalne vrednosti 27,16 milijardi dinara, dok je obim aukcije iznosio 100 milijardi dinara sa kuponskom stopom od pet odsto, saopštila je Uprava za javni dug.

Ukupan obim tražnje na aukciji iznosio je 33,18 milijardi dinara, što znači da je ona premašila planirani obim prodaje od 30 milijardi dinara. Državne obveznice iz ove emisije prodate su po stopi prinosa od 5,95 odsto na godišnjem nivou, a na naplatu dospevaju 25. januara 2025. godine. Isplata kupona u iznosu od pet odsto vršiće se godišnje, i to svakog 25. januara do datuma dospeća.

Ovom aukcijom okončane su sve najavljene prodaje obveznica za januar.

Podsetimo da je prva aukcija obveznica u ovoj godini održana 9. januara, kada je prodato nešto više od petine ponuđenih 12-godišnjih dinarskih obveznica, nominalne vrednosti 10,128 milijardi dinara, po stopi prinosa od 7,15 odsto na godišnjem nivou.

Radi se, inače, o obveznicama koje se konsoliduju i predstavljaju jedinstvenu emisiju sa obveznicama inicijalno emitovanim 18. februara 2020. godine, a ukupna vrednost ove emisije nakon konsolidacije iznosi nešto više od 198,3 milijarde dinara.

Usledila je prodaja dvogodišnjih obveznica denominovanih u evrima ukupne vrednosti 37,53 miliona evra, i to 19. januara. S obzirom na to da su obveznice prodate sa kuponskom stopom od 2,5 odsto, glavni broker Momentum Securities Nenad Gujaničić je za Biznis.rs tada ocenio da je ostvarena „prilično dobra“, odnosno niska stopa prinosa, koja je u rangu sa cenom zaduživanja pojedinih razvijenih zemalja EU.

Zgrada Ministarstva finansija /Foto: mfin.gov.rs/

„Takva stopa prinosa teško da bi mogla biti jak pokazatelj kretanja cene duga naše zemlje u tekućoj godini. Mnogo bolji reper će biti najavljena emisija evroobveznica denominovanih u dolarima“, rekao je Gujaničić, a upravo to se i desilo.

Samo dan kasnije – 20. januara Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije saopštili su da je Srbija emitovala evroobveznice denominovane u dolarima ročnosti pet i deset godina, pri čemu je prikupljeno 1,75 milijardi dolara.

Nove obveznice ročnosti pet godina, kako je istaknuto u saopštenju, emitovane su u iznosu od 750 miliona dolara po kuponskoj stopi od 6,25 odsto i finalnoj kamatnoj stopi u evrima koja, nakon realizacije hedžing transakcije, iznosi šestomesečni euribor uvećan za 2,9 odsto. Obveznice ročnosti deset godina emitovane su u iznosu od milijardu dolara po kuponskoj stopi od 6,50 odsto i finalnoj kamatnoj stopi u evrima koja iznosi šestomesečni euribor uvećan za 3,1 odsto.

Tražnja investitora je, prema Ministarstvu finansija i NBS, dostigla vrednost od 11 milijardi dolara.

„Više od 500 respektabilnih investitora iz celog sveta je pokazalo interesovanje za naše hartije od vrednosti. Reč je o najvećoj tražnji od kada Srbija emituje obveznice na međunarodnom tržištu“, izjavio je tim povodom potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...