Na prvoj aukciji u 2023. prodata petina ponuđenih 12-godišnjih obveznica

Ima li interesovanja kupaca za dužničke hartije Srbije?

InvesticijeIzdvajamoSrbija

10.1.2023 13:50 Autor: Milica Rilak 5

Ima li interesovanja kupaca za dužničke hartije Srbije? Ima li interesovanja kupaca za dužničke hartije Srbije?
Uprava za javni dug prodala je na prvoj ovogodišnjoj aukciji nešto više od petine ponuđenih 12-godišnjih dinarskih obveznica, nominalne vrednosti 10,128 milijardi dinara, po... Ima li interesovanja kupaca za dužničke hartije Srbije?

Uprava za javni dug prodala je na prvoj ovogodišnjoj aukciji nešto više od petine ponuđenih 12-godišnjih dinarskih obveznica, nominalne vrednosti 10,128 milijardi dinara, po stopi prinosa od 7,15 odsto na godišnjem nivou.

Stručnjaci sa kojima smo razgovarali ukazuju na globalna dešavanja, ali i blizinu praznika kao na faktore koji su uticali na ishod prve aukcije u novoj 2023. godini.

„Može se oceniti da postignuti prinos od 7,15 odsto nije preveliko iznenađenje, jer je ova obveznica krajem prošle godine na sekundarnom tržištu beležila transakcije sa prinosom većim od sedam procenata“, ističe glavni broker Momentum Securities Nenad Gujaničić za Biznis.rs.

Izveštaj Uprave za javni dug po završetku aukcije održane u utorak, 9. januara, ukazuje na to da su se ponuđene stope prinosa kretale od 6,89 do 7,95 odsto, dok je procenat realizacije emisije 20,26 odsto. Podsetimo da je ukupan obim aukcije iznosio 50 milijardi dinara.

Gujaničić ipak smatra da je prerano za zaključak da vlada malo interesovanje za državne obveznice.

„Kada je u pitanju obim aukcije, moguće da je na njega uticala činjenica da je u pitanju prvo trgovanje neposredno nakon praznika. Svakako će aukcija dvogodišnjih obveznica denominovanih u evrima 19. januara bolje pokazati nivo tražnje za državnim hartijama na domaćem tržištu, koje će ove godine biti znatno masivnije usled rasta kamata i refinansiranja ranijih dugova“, rekao je Gujaničić za Biznis.rs.

Brojanje novca
Foto: Youtube printscreen

Profesor Beogradske bankarske akademije Mališa Đukić, međutim, ukazuje da smo tokom perioda izuzetno niskih kamatnih stopa i povećanja likvidnosti imali povećano interesovanje investitora za ulaganje u zemlje regiona i naše državne obveznice, pa je obim trgovanja bio u porastu, a cena zaduživanja odnosno zahtevani prinos je beležio najniže vrednosti.

„Sada se nalazimo u periodu geopolitičkih tenzija i velikih promena na finansijskim tržištima širom sveta, koje zajedno sa naglim povećanjem kamatnih stopa smanjuju interesovanje investitora za ulaganje u naš region. To se odražava na obim trgovanja državnih hartija od vrednosti i povećava zahtevani prinos na ove finansijske instrumente“, upozorio je Đukić u izjavi za Biznis.rs.

Juče su, inače, investitorima ponuđene obveznice koje se konsoliduju i predstavljaju jedinstvenu emisiju sa obveznicama inicijalno emitovanim 18. februara 2020. godine, a ukupna vrednost ove emisije nakon konsolidacije iznosi nešto više od 198,3 milijarde dinara.

Na aukciji je bilo šest učesnika, sa 15 podnetih ponuda, od kojih je 14 prihvaćeno.

Tokom januara uslediće još dve značajne aukcije dužničkih hartija države.

Naime, vlada je na sednici 22. decembra usvojila i Odluku o emisiji dinarskih obveznica, sa rokom dospeća dve godine, ukupne nominalne vrednosti 100 milijardi dinara, po kuponskoj stopi od pet odsto.

Te obveznice, sa planiranim obimom prodaje od 30 milijardi dinara, biće ponuđene na aukciji 23. januara.

Aukcija na koju skreće pažnju naš sagovornik zakazana je za 19. januar, i na njoj će biti ponuđena emisija obveznica denominovanih u evrima, vrednosti 100 miliona evra, sa rokom dospeća dve godine i po kuponskoj stopi od 2,50 odsto. Planirani obim prodaje, prema kalendaru aukcija na portalu Uprave za javni dug, iznosi 50 miliona evra.

  • Marko

    10.1.2023 #1 Author

    Slovenija je pre nekoliko dana prodala hartija za 1,25 mlrd eur uz tražnju od 10 mlrd eur pa ne stoji da je tržište u mamurluku zbog nedavnih praznika.

    Odgovori

  • VOJKAN

    11.1.2023 #2 Author

    Zainteresovanih ili ne, svaka roba nađe svog kupca

    Odgovori

  • Sasa

    12.1.2023 #4 Author

    Zapita li se iko u ovoj zemlji ko ce da vrati taj novac i kako ???pre mesec dana 2,4 milijarde da ponovim milijarde eura od MMF se uzajmila drzava jel ovde samo zive neandertalci ili samo botovi …

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.1.2023 #5 Author

    Sve to narod vraca,nazalost..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...