Investitori kupili dvogodišnje obveznice vredne 37,53 miliona evra

Prodate obveznice po kuponskoj stopi od 2,5 odsto, država dobro prošla

Srbija

19.1.2023 15:42 Autor: Milica Rilak 2

Prodate obveznice po kuponskoj stopi od 2,5 odsto, država dobro prošla Prodate obveznice po kuponskoj stopi od 2,5 odsto, država dobro prošla
Uprava za javni dug objavila je da je na današnjoj aukciji prodala dvogodišnje obveznice denominovane u evrima vredne 37,53 miliona evra. S obzirom na... Prodate obveznice po kuponskoj stopi od 2,5 odsto, država dobro prošla

Uprava za javni dug objavila je da je na današnjoj aukciji prodala dvogodišnje obveznice denominovane u evrima vredne 37,53 miliona evra. S obzirom na to da su obveznice prodate sa kuponskom stopom od 2,5 odsto, glavni broker Momentum Securities Nenad Gujaničić za Biznis.rs ocenjuje da je današnja aukcija prošla prilično dobro iz ugla emitenta, odnosno – države.

„Ostvarena prilično dobra, odnosno niska stopa prinosa, koja je u rangu sa cenom zaduživanja pojedinih razvijenih zemalja EU, teško bi mogla biti jak pokazatelj kretanja cene duga naše zemlje u tekućoj godini. Mnogo bolji reper će biti najavljena emisija evroobveznica denominovanih u dolarima“, ocenio je Gujaničić.

Podsetimo da nam je i profesor FEFA fakulteta Goran Radosavljević ranije rekao da dosadašnje iskustvo u plasmanu obveznica kaže da bi bio uspeh prodati te hartije uz kupon niži od tri odsto.

„Od prošle godine beleži se stagnacija u tražnji za obveznicama, kojima u isto vreme raste cena, a smanjuje se ročnost, i očekuje se da će se takav trend nastaviti“, upozorio je Radosavljević.

Obim današnje aukcije iznosio je 100 miliona evra, a planirani obim prodaje 50 miliona evra, dok je tražnja iznosila 44,348 miliona evra.

Obveznice iz današnje aukcije dospevaju 23. januara 2025. godine.

Uprava za javni dug je, inače, na prvoj ovogodišnjoj aukciji dužničkih hartija Srbije prodala nešto više od petine ponuđenih 12-godišnjih dinarskih obveznica, nominalne vrednosti 10,128 milijardi dinara, po stopi prinosa od 7,15 odsto na godišnjem nivou. Izveštaj Uprave za javni dug po završetku aukcije održane u utorak, 9. januara, ukazuje na to da su se ponuđene stope prinosa kretale od 6,89 do 7,95 odsto, dok je procenat realizacije emisije 20,26 odsto. Ukupan obim aukcije iznosio je 50 milijardi dinara.

Do kraja meseca biće održana još jedna aukcija dinarskih obveznica, i to dvogodišnjih sa kuponom od 5 odsto. Radi se o obveznicama iz emisije ukupne vrednosti 100 milijardi dinara, a planirani obim prodaje je 30 milijardi dinara.

Najavljene su i aukcije dužničkih hartija za februar i mart. U naredna dva meseca planirane su po dve aukcije dinarskih obveznica, ročnosti 12,5 godina sa kuponom od 4,5 odsto i dvogodišnjih dinarskih obveznica sa kuponom od 5,0 odsto.

  • VERA

    19.1.2023 #1 Author

    Sve je to lepo. Šta svako od nas dobija tom prodajom hartija od vrednosti? Kako će se to odraziti na našu svakodnevicu?

    Odgovori

  • BIJUTI27

    19.1.2023 #2 Author

    Niko od ovoga vajde videti neće

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...