Građani oštećeni za više od 140 miliona evra

Država prodala zlato, srebro i svu imovinu štedionice Jugoskandik

BankeNovacPoslovanjeStečaj

23.6.2022 09:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Država prodala zlato, srebro i svu imovinu štedionice Jugoskandik Država prodala zlato, srebro i svu imovinu štedionice Jugoskandik
Vlada Srbije je prošle godine za 886 miliona dinara prodala zlato koje je dobila u stečajnom postupku nad štedionicom Jugoskandik DD. Jugoskandik je bio... Država prodala zlato, srebro i svu imovinu štedionice Jugoskandik

Vlada Srbije je prošle godine za 886 miliona dinara prodala zlato koje je dobila u stečajnom postupku nad štedionicom Jugoskandik DD.

Jugoskandik je bio u vlasništvu Jezdimira Vasiljevića, poznatog kao „Gazda Jezda“. Štedionica je od devedesetih godina ostala dužna građanima preko 140 miliona evra, piše u rešenju Privrednog suda u Beogradu.

U martu 2021. godine na račun Ministarstva finansija uknjiženo je zlato i srebro ukupne vrednosti 932 miliona dinara (7,9 miliona evra). Ove dragocenosti Srbija je dobila nakon što je završen stečajni postupak nad dužnikom „Jugoskandik DD“, vidi se iz izveštaja Državne revizorske institucije (DRI).

Uknjiženo je ukupno 156.000 grama zlata, od čega 5.520 komada zlatnika i 94 komada zlatnih poluga. Ukupna vrednost zlata bila je 7,9 miliona evra, piše Nova ekonomija. Država je postala vlasnik i hiljadu srebrnjaka težine 26.000 grama i ukupne vrednosti 13.260 evra.

Ugovor o kupoprodaji zlata je sklopljen u junu 2021. godine u iznosu od 886,2 miliona dinara (7,5 miliona evra). Novac od prodaje zlata je uplaćen u republički budžet u julu prošle godine, piše u izveštaju DRI. Prodato je svo zlato, ukupno 5.517 komada i 94 zlatnih poluga.

Iz Ministarstva finansija nisu odgovorili kome je zlato prodato, za koje svrhe je utrošen novac od prodaje, niti zbog čega je cena bila manja od procenjene.

Pixabay.com

Država je dobila svu imovinu štedionice Jugoskandik, ukupne vrednosti 9,1 miliona evra, piše u rešenju Privrednog suda u Beogradu.

Osim zlata i srebra (7,9 miliona evra), Srbija je dobila i 877.000 evra, 393.000 dinara i poslovni prostor u Nišu od 186 kvadrata vrednosti 73.500 evra. Takođe, na republički račun uplaćene su i različite valute u papirnom i metalnom novcu, vrednosti 248.000 evra.

Stečajni postupak završen je krajem maja 2020. godine. Sva imovina pripala je Srbiji koja, prema propisima iz devedesetih, treba da vrati dug poveriocima. Novac i imovina je preneta Srbiji na osnovu regulisanja duga SRJ oročenim kod Dafiment banke u likvidaciji i deviznim sredstvima položenim kod banke Privatne privrede Crne Gore.

Stečajni postupak nad štedionicom Jugoskandik pokrenut je u julu 1993. godine. U periodu od 1995. do 2008. godine održano je osam ispitnih ročišta. Na njima je podneto i razmatrano 126.607 prijava potraživanja u iznosu od preko 167 miliona evra. Od ovog broja prijava, priznato je 121.871 u iznosu od 141,7 miliona evra.

Osporeno je blizu 14.000 prijava za preko 25 miliona evra, od čega 2,9 miliona evra prema poveriocima iz Crne Gore.

U postupku nije bilo glavne deobe zbog toga što Narodna banka Srbije (NBS) isplaćuje poverioce u skladu sa Zakonom o regulisanju javnog duga po Ugovorima o depozitima građana. Ovim propisima utvrđeni depoziti predstavljali su dug SRJ, a sada Republike Srbije.

Prema izveštaju stečajnog upravnika, ukupni dug štedionice Jugoskandik prema građanima čiji su depoziti bili položeni kod Privatne privrede Crne Gore je 141,9 miliona evra.

Ko je „Gazda Jezda“?

Jezdimir Vasiljević – „Gazda Jezda“, bivši vlasnik štedionice, osuđen je u februaru 2013. godine na pet godina zatvora na osnovu optužbe da je sa saradnicima početkom devedesetih oštetio građane za više desetina miliona nemačkih maraka, preneo je Radio Slobodna Evropa. Vasiljeviću je u kaznu uračunato vreme koje je proveo u pritvoru, pa je iste godine bio na slobodi.

Presudom je na pet godina osuđen i nekadašnji direktor banke Privatne privrede Crne Gore Milorad Vukotić.

Vasiljević je dva puta bežao iz Srbije. Prvi put 1993. godine, da bi 2000. godine bio uhapšen na beogradskom aerodromu. Iz Srbije je drugi put pobegao 2006. godine, a uhapšen je 2009. godine u Holandiji i godinu dana kasnije izručen Srbiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...