Ove godine lista bogatija za jedno novo ime

Narodna banka Srbije objavila spisak devet sistemski značajnih banaka

BankeNovacSrbijaVesti

22.6.2022 08:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Narodna banka Srbije objavila spisak devet sistemski značajnih banaka Narodna banka Srbije objavila spisak devet sistemski značajnih banaka
Narodna banka Srbije objavila je listu devet banaka koje smatra „sistemski značajnim“ u ovoj godini, što znači da bi pogoršanje njihovog finansijskog stanja ili... Narodna banka Srbije objavila spisak devet sistemski značajnih banaka

Narodna banka Srbije objavila je listu devet banaka koje smatra „sistemski značajnim“ u ovoj godini, što znači da bi pogoršanje njihovog finansijskog stanja ili prestanak rada imali ozbiljne negativne posledice na stabilnost celog finansijskog sistema.

Na listi sistemski značajnih banaka nalaze se: Banca Intesa, OTP banka, Raiffeisen banka, NLB Komercijalna, AIK banka, Unicredit, Poštanska štedionica, Erste banka i Eurobank direktna.

Prošle godine je bilo osam sistemski značajnih banaka, a ove godine spisku je dodata još i Eurobank direktna.

Sistemski značajna banka je banka čije bi pogoršanje finansijskog stanja ili prestanak rada imali ozbiljne negativne posledice na stabilnost finansijskog sistema.

Od banaka koje su identifikovane kao sistemski značajne za određenu državu zahteva se da održavaju dodatni osnovni akcijski kapital u visini od jedan do dva odsto rizične aktive banke.

Bazelski komitet za superviziju banaka objavio je krajem 2011. godine metodološki okvir za utvrđivanje globalnog sistemskog značaja banaka, a krajem 2012. godine i okvir za identifikaciju sistemskog značaja banaka na nacionalnom nivou.

Sistemski značajne banke u Srbiji identifikovane su na osnovu istih kriterijuma i obaveznih pokazatelja koji su utvrđeni smernicama Evropske bankarske agencije, piše u saopštenju Narodne banke Srbije.

  • VERA

    22.6.2022 #1 Author

    Samo nam jos banaka fali sve ostalo je ok.

    Odgovori

  • Boba3

    22.6.2022 #2 Author

    Sve je to Cica lepo procenila

    Odgovori

  • MAJA

    25.6.2022 #3 Author

    Nema moje poslovne banke

    Odgovori

  • MAJA

    26.6.2022 #4 Author

    Ipak znaci u kojoj ste banci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...