Vanrednom kontrolom otkrivena pronevera 14 miliona evra

CBCG izrekla supervizorsku meru Crnogorskoj komercijalnoj banci

BankeNovacRegionVesti

21.6.2022 19:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

CBCG izrekla supervizorsku meru Crnogorskoj komercijalnoj banci CBCG izrekla supervizorsku meru Crnogorskoj komercijalnoj banci
Centralna banka Crne Gore (CBCG) izrekla je supervizorsku meru Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB) nakon što je vanrednom kontrolom otkrila nepravilnosti koje su dovele do... CBCG izrekla supervizorsku meru Crnogorskoj komercijalnoj banci

Centralna banka Crne Gore (CBCG) izrekla je supervizorsku meru Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB) nakon što je vanrednom kontrolom otkrila nepravilnosti koje su dovele do pronevere 14 miliona evra sa računa klijenata.

Iz CBCG su izjavili da su obavili vanrednu ciljnu kontrolu poslovanja CKB, te da je banci, u skladu sa odredbama Zakona o kreditnim institucijama, izrečena supervizorska mera čiji je cilj blagovremeno i pravilno otklanjanje nepravilnosti u tom segmentu poslovanja, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Pobjedu.

“Obaveza banke je da postupi u skladu sa svim zahtevima u supervizorskoj meri i da blagovremeno izveštava regulatora o preduzetim aktivnostima”, naveli su iz CBCG.

Iz centralne banke su, na pitanje koje su nepravilnosti utvrđene, odgovorili da je reč o poverljivim informacijama.

“Svaka izvršena ili planirana aktivnost regulatora po osnovu prethodno izrađenog izveštaja o kontroli ima poverljiv karakter u kontekstu publikovanja određenih podataka i informacija prema trećim licima, na šta nedvosmisleno upućuje imperativno određenje iz člana 253, stav 3 Zakona o kreditnim institucijama”, objasnili su iz CBCG.

Oni su dodali da je CKB u redovnom režimu poslovanja, te da komuniciraju sa klijentima koje treba da obeštete.

Zakonom o kreditnim institucijama propisano je da je upravni odbor banke dužan da obezbedi realizaciju supervizorskih mera CBCG, te da će u suprotnom izreći opomenu, odnosno oduzeti odobrenje za obavljanje funkcije predsednika i člana upravnog odbora. Istim zakonom predviđeno je da se nepravilnostima u poslovanju banke smatraju neadekvatno upravljanje rizicima, primena nesigurnih i nesolidnih praksi, te postupanje koje nije u skladu sa ovim zakonskim rešenjem.

Pronevera 14 miliona evra otkrivena je u februaru, kada je internom kontrolom CKB utvrdila da su neki službenici banke „skinuli“ taj iznos sa računa 200 klijenata. Od tada je banka podnela više krivičnih prijava protiv zaposlenih, između ostalog i protiv Pala Kovača, bivšeg izvršnog direktora.

Kovača OTP banka, u čijem vlasništvu je CKB, sumnjiči da je zloupotrebio službeni položaj u privrednom poslovanju u delu nevršenja dužnosti. Banka je pokrenula i više disciplinskih postupaka prema zaposlenima, od kojih je većina završila otkazom, zbog čega su radnici podneli tužbe.

  • GOCA BG

    21.6.2022 #1 Author

    Koja smelost skinuti toliki novac klijentima sa racuna,zanima me koja i kolika kazna sledi svim ucesnicima i direktoru

    Odgovori

  • Boba3

    21.6.2022 #2 Author

    Ipak je drzava jaca od banke

    Odgovori

  • GINKO

    22.6.2022 #3 Author

    Vrlo skolovani bankari…. 🤦‍♂️👇

    Odgovori

  • NATI29

    22.6.2022 #4 Author

    Imali su jaku podrsku da urade ovo

    Odgovori

  • MAJA

    25.6.2022 #5 Author

    Imaju jaka leđa

    Odgovori

  • MarijaS

    30.6.2022 #6 Author

    Niko ne moze protiv drzave.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...