Manjinski akcionari ne spore uslov za otkup, ali nisu zadovoljni utvrđenom cenom

Beogradska berza obustavila trgovanje i običnim akcijama Komercijalne banke

BerzaNovac

21.6.2022 10:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Beogradska berza obustavila trgovanje i običnim akcijama Komercijalne banke Beogradska berza obustavila trgovanje i običnim akcijama Komercijalne banke
Beogradska berza donela je u ponedeljak odluku da se, zbog narušavanja poverenja u trgovinu hartijama od vrednosti od danas (utorak) obustavi i trgovanje običnim... Beogradska berza obustavila trgovanje i običnim akcijama Komercijalne banke

Beogradska berza donela je u ponedeljak odluku da se, zbog narušavanja poverenja u trgovinu hartijama od vrednosti od danas (utorak) obustavi i trgovanje običnim akcijama Komercijalne banke, saopštila je brokerska kuća Momentum Securities.

„Ova odluka doneta je zbog nastanka okolnosti ‘koje su u vezi sa objavljivanjem informacija od materijalnog značaja za donošenje investicionih odluka, te narušavanja poverenja u trgovinu hartijama od vrednosti'“, navedeno je u saopštenju koje prenosi agencija Beta.

U petak protekle nedelje Beogradska berza obustavila je trgovanje prioritetnim akcijama Komercijalne banke iz istih razloga.

Ove odluke su došle kao posledice najave prinudnog otkupa akcija Komercijalne banke koji bi, prema objavljenom materijalu za skupštinu akcionara, većinski vlasnik trebalo da sprovede po ceni od 4.532,2 dinara za obične akcije, odnosno 1.000 dinara za preferencijalne akcije.

I dok manjinski akcionari ne spore stečeni uslov za prinudni otkup akcija jer je slovenačka NLB banka stekla preko 90 odsto kapitala Komercijalne banke, sporna je utvrđena cena za prioritetne akcije.

„Sama banka je otkako je kotirana na Beogradskoj berzi objavljivala identičnu knjigovodstvenu vrednost za sve klase akcija, da bi u momentu kada se priprema prinudni otkup svih akcija objavila knjigovodstvenu vrednost prioritetnih akcija od 1.000 dinara – 4,5 puta nižu vrednost u odnosu na knjigovodstvenu vrednost objavljenu u zvaničnom berzanskom prospektu banke“, navedeno je u saopštenju.

Tagovi
BERZA
 • MAJA

  21.6.2022 #1 Author

  Bitno je da je berza aktivna i živa

  Odgovori

 • SNEZANA

  21.6.2022 #2 Author

  Najbolje je tako da sve bude po proceduri

  Odgovori

 • VANJA

  29.6.2022 #3 Author

  Zato je i pukla komercijalna banka!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.