od 2001. godine uloženo 8,8 milijardi evra

EBRD sa 846 miliona evra kreditirala projekte u Srbiji u 2023. godini

NovacSrbija

25.1.2024 12:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EBRD sa 846 miliona evra kreditirala projekte u Srbiji u 2023. godini EBRD sa 846 miliona evra kreditirala projekte u Srbiji u 2023. godini
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je sa rekordnih 846 miliona evra kreditirala projekte u Srbiji prošle godine, što je skoro 200 miliona... EBRD sa 846 miliona evra kreditirala projekte u Srbiji u 2023. godini

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je sa rekordnih 846 miliona evra kreditirala projekte u Srbiji prošle godine, što je skoro 200 miliona evra više u odnosu na 2022. godinu, saopšteno je u četvrtak.

„Veoma smo ponosni na naše rezultate u Srbiji prošle godine, gde smo pružili rekordne investicije i dali podršku privredi. Srbija je po prvi put među pet najvećih tržišta EBRD-a, što je još značajnije s obzirom na veličinu njene privrede“, rekao je regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli (Matteo Colangeli), prenosi Beta.

Kako je naveo, ta banka je finansirala značajne projekte u energetskom sektoru, u infrastrukturi, inovacijama, privlačenju stranih direktnih investicija i podršci malim i srednjim preduzećima.

„To se događalo paralelno sa širenjem našeg prisustva na terenu, sa našim regionalnim habom u Beogradu, koji je narastao na više od 60 ljudi“, rekao je Kolanđeli.

EBRD je prošle godine finansirala 28 projekata u Srbiji, sa snažnim fokusom na zelenu tranziciju, digitalni napredak i ekonomsku inkluziju, ističe se u saopštenju banke.

Dodaje se da je energetika zauzela centralno mesto, sa kreditom od 300 miliona evra državnom preduzeću EPS, uz značajan paket tehničke pomoći za podršku reformama u društvu i šire u sektoru.

Srbija je postala članica EBRD 2001. godine, a ta banka je do sada uložila više od 8,8 milijardi evra u zemlji kroz 347 projekata, uglavnom u privatnom sektoru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...