na prvoj aukciji za tržišne premije u zemlji osvojio kvote za 68 megavata

EBRD razmatra 50 miliona evra vredan kredit za izgradnju vetroparka Pupin

Srbija

22.12.2023 15:49 Autor: Milica Rilak 3

EBRD razmatra 50 miliona evra vredan kredit za izgradnju vetroparka Pupin EBRD razmatra 50 miliona evra vredan kredit za izgradnju vetroparka Pupin
Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je da razmatra odobravanje kredita do 50 miliona evra kompaniji Enlight K2-Wind iz Beograd za izgradnju i... EBRD razmatra 50 miliona evra vredan kredit za izgradnju vetroparka Pupin

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je da razmatra odobravanje kredita do 50 miliona evra kompaniji Enlight K2-Wind iz Beograd za izgradnju i rad projekta vetroparka snage 94,4 megavata.

Vrednost projekta kod Kovačice poznatijeg kao „Vetropark Pupin“ EBRD je procenila na ukupno 144 miliona evra, stoji na portalu te banke.

„Pupin“ će, kako je navedeno u obrazloženju EBRD, doprineti ublažavanju klimatskih promena i zelenoj energetskoj tranziciji Srbije povećanjem udela proizvodnje obnovljive energije u zemlji i dodavanjem novih kapaciteta za proizvodnju vetra u nacionalni energetski sistem.

„Pored toga, doprineće jačanju prisustva privatnog sektora u oblasti obnovljive energije u zemlji“, naveli su iz EBRD, uz podatak da se, zahvaljujući korišćenju struje iz budućeg vetroparka, očekuju uštede CO2 od 197.000 tona godišnje.

Klijent EBRD u ovom slučaju bila bi kompanija Enlight K2-Wind iz Beograda, pravno lice (SPV) koje je uspostavljeno za potrebe implementacije izgradnje vetroparka „Pupin“.

Njen većinski vlasnik je izrelski Enlight Renewable Energy Ltd, kompanija za razvoj obnovljivih izvora energije čije akcije su listirane na njujorškoj i berzi u Tel Avivu, sa tržišnom kapitalizacijom od dve milijarde evra, navela je EBRD.

Podsetimo da je taj izraelski investitor u junu 2021. godine dobio dozvolu da proširi vetropark u Kovačici, koji inače radi od 2019. godine, i drugi je po veličini u našoj zemlji.

Tri meseca pre dobijanja dozvole za proširenje, „Kovačicu“ su obišli tadašnja ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ambasador Izraela u Beogradu Jahen Vilan, koji je tada poručio da se nada „da ćemo se za dve godine videti ponovo na otvaranju nove vetroelektrane ‘Pupin’ i da će biti još ovakvih projekata u budućnosti“.

Na prvoj aukciji za tržišne premije organizovanoj u Srbiji, „Pupin“ je osvojio kvotu od 68 megavata za ponuđenih 68,88 evra po megavatu.

  • ELLA

    23.12.2023 #1 Author

    Treba koristiti raspoloziva sredstva da bi se unapredila privreda

    Odgovori

  • MASVIDAL

    24.12.2023 #3 Author

    Samo krediti i krediti…Da se barem uradi nesto pametno sa tim novcem!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...