Investitori se nadaju da će izgradnja početi do kraja godine

Vetroelektrana „Vetrozelena“ dobila građevinsku dozvolu

Srbija

2.10.2023 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vetroelektrana „Vetrozelena“ dobila građevinsku dozvolu Vetroelektrana „Vetrozelena“ dobila građevinsku dozvolu
Pokrajinski sekretarijat za energetiku doneo je rešenje o građevinskoj dozvoli, kojim se investitoru Vetrozelena doo Beograd dozvoljava izgradnja vetroelektrane „Vetrozelena“, maksimalne snage 291 MW,... Vetroelektrana „Vetrozelena“ dobila građevinsku dozvolu

Pokrajinski sekretarijat za energetiku doneo je rešenje o građevinskoj dozvoli, kojim se investitoru Vetrozelena doo Beograd dozvoljava izgradnja vetroelektrane „Vetrozelena“, maksimalne snage 291 MW, u Banatskom Novom Selu.

Kako je navedeno u rešenju, vetroelektrana će imati 48 vetroagregata, objavila je eKapija.

Kao što je Biznis.rs već pisao, kompanije CWP Europe i PowerChina Resources potpisale su u aprilu ugovor kojim je utvrđeno da će kineski partner postati vlasnik 51 odsto udela u projektu izgradnje vetroelektrane „Vetrozelena“ u blizini Pančeva.

Kako je novinarima tada izjavio izvršni direktor CWP Europe Dimitar Enčev (Dimitar Enchev), partneri na ovom projektu nadaju se da će izgradnja početi pre kraja ove godine, i da će biti završena i puštena u rad tokom 2025. godine.

„Kada bude završena, očekujemo da će ‘Vetrozelena’ čistom i priuštivom energijom moći da snabdeva 200.000 domaćinstava u Srbiji, i da će doprineti da se emisija CO2 u vašoj zemlji smanji za 820.000 tona godišnje“, rekao je Enčev.

Tada nije mogao da obelodani vrednost investicije, pošto još nije bio finalizovan građevinski ugovor za vetroelektranu, ali je rekao da ona odgovara vrednosti investicije u vetroelektranu po megavatu u Evropi.

„Ono što možemo reći je da će ta investicija biti među najvećim stranim direktnim investicijama u Srbiji“, rekao je Enčev.

„Vetrozelena“ je na nedavno okončanoj aukciji Ministarstva rudarstva i energetike za tržišne premije osvojila kvotu od 210 megavata sa ponuđenih 64,48 evra po megavatu, što je bila i najpovoljnija cena među učesnicima kada je reč o vetroelektranama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...