Predstavljen Akcioni plan za obnovljive izvore energije na moru

Potencijal vetroelektrana na moru u Hrvatskoj 25 GW

EkologijaRegionU fokusu

11.5.2023 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Potencijal vetroelektrana na moru u Hrvatskoj 25 GW Potencijal vetroelektrana na moru u Hrvatskoj 25 GW
U Zagrebu je predstavljena nova studija finansirana od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pod nazivom „Akcioni plan za obnovljive izvore energije... Potencijal vetroelektrana na moru u Hrvatskoj 25 GW

U Zagrebu je predstavljena nova studija finansirana od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pod nazivom „Akcioni plan za obnovljive izvore energije na moru u Hrvatskoj“, kojom je identifikovano više od 29.000 kvadratnih kilometara područja raspoloživog za obnovljive izvore energije na moru, piše SeeBiz.

U Akcionom planu, pripremljenom od strane domaćih stručnjaka u koordinaciji udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske, identifikovana su područja u Jadranskom moru pogodna za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a koja bi svojim kapacitetom mogla nadmašiti trenutne kapacitete obnovljivih izvora energije instaliranih na kopnu i dostići instalirane morske kapacitete u Evropi, istaknuto je prilikom predstavljanja tog dokumenta.

Studija je identifikovala više od 29.000 km² područja raspoloživog za obnovljive izvore energije na moru, uključujući morske vetroelektrane (fiksne i plutajuće) kao i plutajuće fotonaponske elektrane.

Identifikovano područje uključuje i nekoliko područja niskog uticaja na okolinu i more u severnom delu Jadranskog mora, gde bi mogle da budu instalirane morske vetroelektrane kapaciteta do 25 GW.

Viktorija Zinčuk (Victoria Zinchuk), regionalna direktorka EBRD-a za centralnu Evropu, izjavila je da bi toliki kapacitet vetroelektrana na moru mogao tokom sledeće decenije Hrvatsku da pretvori u jednog od ključnih proizvođača u sektoru obnovljive energije.

„Poređenja radi, ukupni kapacitet morskih vetroelektrana sa fiksnim dnom u Evropi iznosi 30 GW“, istakla je Zinčuk i dodala da je EBRD, kao jedan od najvećih ulagača u obnovljive izvore energije u regionu spreman da pruži finansijsku i savetodavnu podršku u realizaciji tog potencijala.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...