Novi sistem plaćanja u SAD

FedNow omogućava transakcije u realnom vremenu

BankeNovac

21.7.2023 10:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

FedNow omogućava transakcije u realnom vremenu FedNow omogućava transakcije u realnom vremenu
Federalne rezerve pokrenule su FedNow, novi sistem plaćanja u realnom vremenu, što je najveći napredak u poslednjih nekoliko decenija za zastarelu američku mrežu za... FedNow omogućava transakcije u realnom vremenu

Federalne rezerve pokrenule su FedNow, novi sistem plaćanja u realnom vremenu, što je najveći napredak u poslednjih nekoliko decenija za zastarelu američku mrežu za transfer novca.

Fed će omogućiti Amerikancima da prenose novac elektronskim putem za nekoliko sekundi, a to je značajan korak napred za zemlju u kojoj su papirni čekovi i gotovina i dalje popularni, dok bankovni transferi mogu da traju po nekoliko dana, prenosi Financial Times.

Predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao je da će nova usluga pomoći da „svakodnevna plaćanja budu brža i praktičnija“. On je naveo da će vremenom sve više banaka koristiti novi alat, što će biti prednost za pojedince i preduzeća koji će odmah po uplati imati pristup svom novcu.

FedNow je u razvoju od 2019. godine i omugućiće trenutni transfer do 500.000 dolara. To je znatno manje od prosečne transakcije od oko pet miliona dolara za Fedwire, Fedov sistem transfera novca koji koriste banke, kompanije i vladine agencije.

Samo mali broj od 4.000 banaka u SAD prijavio se za FedNow, uključujući JPMorgan Chase i Wells Fargo. Fed je saopštio da će se broj banaka u FedNow sistemu značajno povećati tokom vremena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...