Sirovina iz naftnih bušotina decenijama truje planetu

Gas koriste kao gorivo za rudarenje kriptovaluta

BiznisEkologijaInovacijeNovacPreduzetnikSvetU fokusu

21.6.2021 15:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Gas koriste kao gorivo za rudarenje kriptovaluta Gas koriste kao gorivo za rudarenje kriptovaluta
Električna energija koja se koristi za rudarenje „bitkoina“ u najvećem procentu dolazi iz takozvanih prljavih i neobnovljivih izvora energije. Postoje energenti koji su zbog... Gas koriste kao gorivo za rudarenje kriptovaluta

Električna energija koja se koristi za rudarenje „bitkoina“ u najvećem procentu dolazi iz takozvanih prljavih i neobnovljivih izvora energije. Postoje energenti koji su zbog nedostatka infrastrukture često zagađivali životnu sredinu, a sada pokreću generatore koji služe za „rudarenje“.

Kada naftne kompanije započnu bušenje u potrazi za „crnim zlatom“, najčešće na istom mestu pronalaze gas. Mnoge od njih nemaju infrastrukturu za njegovo skladištenje i prodaju, pa ga sagorevaju u blizini bušotine. Tako se pojavljuje prepoznatljivi plamen, simbol mesta gde se proizvodi nafta.

Kompanija Crusoe Energy iz Severne Dakote kao pokretačku energiju u traganju za bitkoinom upravo koristi gas sa naftnih bušotina. Na postojećim bušotinama je svih ovih godina sagorevao i bio faktor zagađenja.

Električar ove kompanije Hanter Lou (Hunter Low) kaže da sistem za eksploataciju smanjuje emisiju ugljen-dioksida koja se javlja prilikom spaljivanja gasa za 63 odsto, što je ekvivalentno emisiji izduvnih gasova 1.700 automobila na otvorenom putu.

Lou kaže da je reč o veoma unosnom poslu, što se naročito pokazalo u prvoj polovini tekuće godine kada je cena bitkoina bila rekordna. Iako Crusoe Energy nije jedina kompanija koja se time bavi u SAD, svakim danom imaju sve više posla. Pre nego što gas krene iz bušotine Crusoe Energy instalira sistem cevovoda za preusmeravanje do generatora. Tako se proizvodi energija za napajanje računara koji „rudare“ bitkoine.

„Operateru plaćamo gas koji koristimo za naše generatore i tako im donosimo dodatni prihod. Prethodno su naftne kompanije spaljivale gas“, objašnjava Lou.

Crusoe Energy je svoje kapacitete rasporedio na naftnim poljima u Severnoj Dakoti, Koloradu i Montani, postavši jedna od najznačajnih kompanija u oblasti „rudarenja“.

Iako je plaćanje za korišćenje gasa jedan vid podrške naftnim kompanija, postoje stručnjaci koji ovo osuđuju, verujući da se energija može iskoristiti na drugi način, prenosi Bussines Insider.

Nurijel Rubini (Nouriel Roubini) kritikovao je kriptovalute rekavši da su besmislene. Nekada veliki zagovornik bitkona Ilon Mask (Elon Musk) zabranio je kupovinu Tesla automobila bitkoinima, jer se, kako kaže, u procesu rudarenja troši previše energije.

Analitičari Bank of America procenili su da se sa prilivom svake milijarde dolara u bitkoine utroši ista količina energije kao tokom vožnje 1.2 miliona automobila.

  • MARKO7

    3.6.2022 #1 Author

    Realno mnogo loša investicija nažalost…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...