GRAĐANI SRBIJE NAJVIŠE NOVCA ODVAJAJU ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE Pandemija nije usporila rast premija, kaže za Biznis.rs, Duško Jovanović iz Udruženja osiguravača Srbije

AnalizaIntervjuIzdvajamoNovacU fokusu

26.10.2020 13:24 Autor: Ljiljana Begović 3

GRAĐANI SRBIJE NAJVIŠE NOVCA ODVAJAJU ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE Pandemija nije usporila rast premija, kaže za Biznis.rs, Duško Jovanović iz Udruženja osiguravača Srbije GRAĐANI SRBIJE NAJVIŠE NOVCA ODVAJAJU ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE Pandemija nije usporila rast premija, kaže za Biznis.rs, Duško Jovanović iz Udruženja osiguravača Srbije
I pored pandemije, tržište osiguranja u Srbiji, prema zvaničnim podacima iz drugog kvartala ove godine, beleži blagi rast. Time je nastavljena višegodišnja tendencija sporog,... GRAĐANI SRBIJE NAJVIŠE NOVCA ODVAJAJU ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE Pandemija nije usporila rast premija, kaže za Biznis.rs, Duško Jovanović iz Udruženja osiguravača Srbije

I pored pandemije, tržište osiguranja u Srbiji, prema zvaničnim podacima iz drugog kvartala ove godine, beleži blagi rast. Time je nastavljena višegodišnja tendencija sporog, ali konstantnog oporavka tržišta.

Ukupna premija je u odnosu na prvu polovinu 2019. godine, uvećana za četiri odsto što se može oceniti kao uspeh, s obzirom na prisutnu pandemiju virusa Covid-19.

Struktura premije je slična kao u istom prošlogodišnjem periodu, ali treba naglasiti da je najveći rast, pojedinačno, ostvarilo dobrovoljno zdravstveno osiguranje (21,8 odsto) čime je učešće te vrste premije u ukupnoj premiji poraslo sa 5,2 na 6,1 odsto u drugom kvartalu ove godine.

„Time je dobrovoljno zdravstveno osiguranje opravdalo epitet osiguranja sa najvećim potencijalom na srpskom tržištu, što smo godinama unazad naglašavali“, navodi za Biznis.rs generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović.

Foto: Udruženje osiguravača Srbije

Blagi, može se reći neznatni pad beleži se u sektoru životnih osiguranja, čije je učešće u prvoj polovini ove u odnosu na prvu polovinu prošle godine smanjeno sa 21,7 na 21,6 odsto, kao i kod obaveznog osiguranja od autoodgovornosti.

Globalni pad osiguranja, najveći u oblasti štednje

Na globalnom nivou, došlo je do smanjene potražnje za osiguranjem, usled najvećeg pada ekonomske aktivnosti još od velike krize 1930. godine čiji je uzrok pandemija virusa Covid-19.

Procene su da će globalna premija životnih osiguranja biti smanjena za šest, a neživotnih za 0,1 odsto. Kod životnih osiguranja najveći pad očekuje se kod osiguranja u vezi sa štednjom, dok su kod neživotnih najugroženija osiguranja koja se odnose na putovanja i trgovinu. Ni srpsko tržište neće ostati imuno na ovakva kretanja.

„Iskustvo pandemije novo je i za osiguravače, koji moraju da kreiraju nove vrste osiguranja skrojene prema specifičnim potrebama određenih grupa klijenata. Primera radi, u svetu je već počelo menjanje polisa zdravstvenog osiguranja na radu, s obzirom na to da milioni ljudi rade od kuće i da se neće u dogledno vreme vratiti u kancelarije“, navodi Duško Jovanović .

Naš sagovornik kaže da u novim uslovima, ukoliko se radnik povredi radeći od kuće, sadašnje osiguranje na radu je besmisleno. „Ovo je samo jedan primer, možda i najprostiji, koji dovoljno objašnjava kakve nas promene očekuju na polju osiguranja“, smatra generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije.

Žena radi na laptopu dok drži dete u krilu
Foto: Pexels.com

Novoj normalnosti polako se prilagođavaju i osiguravajuće kuće

Pandemija korona virusa promenila je ponašanje klijenata, jer je sve više onih koji poslove sa osiguravajućim kućama obavlјaju online. I način poslovanja je promenjen i prilagođen epidemiološkoj situaciji, a preovlađujuće mišlјenje je da ćemo digitalnu transformaciju morati da sprovedemo brže nego što smo planirali.

Zaposleni u osiguravajućim kućama će se, u zavisnosti od situacije u vezi sa pandemijom, sve više, ili više nego do sada, preorijentisati na rad od kuće.

„To su velika promene – izmenjena su “pravila rada” a moguće su i dodatne izmene i za očekivati je nove proizvode. Stav Udruženja osiguravača Srbije je da o svemu tome treba otvoreno razgovarati, uz direktnu razmenu iskustava, jer tržište mora da nastavi da funkcioniše, “ kaže Jovanović.

O nastavku rada i novim uslovima razgovaraće se na konferenciji koju organizuje Udruženje osiguravača Srbije. Po četvrti put od 25-27. novembra u hotelu „Izvor“ u Aranđelovcu biće organizovani „Srpski dani osiguranja“.

„Konferencija će biti održana na način na koji nam zvanična pravila ponašanja budu dozvolila i uz poštovanje svih mogućih mera propisanih od strane Kriznog štaba i Vlade Republike Srbije koje budu na snazi u tom trenutku“, navodi generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović.

 • Nataly

  26.10.2020 #1 Author

  Za mene je oduvek zdravstveno osiguranje najbitnije zato što imate prednost prilikom zakazivanja privatnih pregleda i samo zdrav čovek može sve.

  Odgovori

 • Lolek

  24.6.2022 #3 Author

  Svaka cast

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...