Nastavljen rast cena hrane i usluga

Inflacija u Turskoj oko 70 odsto u martu

NovacSvet

3.4.2024 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Inflacija u Turskoj oko 70 odsto u martu Inflacija u Turskoj oko 70 odsto u martu
Inflacija potrošačkih cena u Turskoj u martu verovatno je dostigla 70 procenata, što je uglavnom rezultat rasta cena hrane i usluga. U januaru je... Inflacija u Turskoj oko 70 odsto u martu

Inflacija potrošačkih cena u Turskoj u martu verovatno je dostigla 70 procenata, što je uglavnom rezultat rasta cena hrane i usluga. U januaru je inflacija porasla za 6,7 odsto delom zbog značajnog povećanja minimalne zarade i novogodišnjeg ažuriranja cena, a u februaru je mesečna inflacija bila 4,53 odsto, vođena rastom cena hrane i uticajem povećanja minimalne zarade na sektor usluga.

Prema anketi Reutersa, procena ekonomista je da je inflaciju u martu bila u rasponu od 68,2 do 70,54 odsto. Mesečna prognoza rasta cena kretala se između tri i 4,42 odsto. Podaci Istanbulske privredne komore (ITO) pokazali su da su maloprodajne cene u Istanbulu porasle za 3,93 odsto u martu. Na godišnjem nivou, indeks veleprodajnih cena zabeležio je rast od 63,21 procenata, prenosi Daily Sabah.

U poređenju sa prethodnim mesecom, troškovi zdravstva i lične nege porasli su za 3,05 odsto, dok su troškovi hrane skočili za 3,62 odsto. Troškovi kućnih potrepština i stanovanja porasli su za 6,01, odnosno 3,90 procenata. Takođe je zabeležen rast od 1,06 odsto u troškovima transporta i komunikacija i 8,96 odsto u troškovima odeće.

Centralna banka Turske odlučila je 21. marta da poveća referentnu kamatnu stopu za 500 baznih poena zbog pogoršanja izgleda inflacije. U zapisnicima sa sastanka, centralna banka je navela da vodeći indikatori ukazuju na usporavanje inflacije u martu.

Očekuje se da će godišnja inflacija do kraja godine pasti na 43,75 procenata, što je više od cilja centralne banke od 36 odsto. Turska lira je prošle godine oslabila za više od 36 odsto u odnosu na dolar, dok je ove godine slabija za još oko 8,6 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...