Erdoganova vladajuća partija priznala poraz

Ubedljiva pobeda opozicije na lokalnim izborima u Istanbulu i Ankari

Svet

1.4.2024 11:23 Autor: Vladimir Jokanović 1

Ubedljiva pobeda opozicije na lokalnim izborima u Istanbulu i Ankari Ubedljiva pobeda opozicije na lokalnim izborima u Istanbulu i Ankari
Glavna opoziciona stranka Turske, Republikanska narodna stranka (CHP), ostvarila je u nedelju značajnu pobedu u Istanbulu i Ankari na lokalnim izborima. Ova pobeda predstavlja... Ubedljiva pobeda opozicije na lokalnim izborima u Istanbulu i Ankari

Glavna opoziciona stranka Turske, Republikanska narodna stranka (CHP), ostvarila je u nedelju značajnu pobedu u Istanbulu i Ankari na lokalnim izborima. Ova pobeda predstavlja ozbiljan udarac za predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegovu Stranku pravde i razvoja (AKP), koji su na vlasti već više od dve decenije.

U Istanbulu, gradonačelnik Ekrem Imamoglu iz CHP-a saopštio je da je pobedio kandidata AKP-a sa više od milion glasova prednosti, nakon što je prebrojano 95 odsto glasaćkih listića. Imamoglu je poručio: „Oni koji ne shvataju poruku nacije na kraju će izgubiti. Večeras, 16 miliona stanovnika Istanbula poslalo je jasnu poruku našim protivnicima i predsedniku“, prenos Al Jazeera.

U prestonici Ankari, takođe je zabeležena pobeda CHP-a, gde je gradonačelnik Mansur Javas proglasio trijumf nad svojim protivnikom, opisujući rezultat kao „jasnu poruku onima koji vode ovu zemlju“. CHP takođe vodi u Izmiru, trećem po veličini gradu Turske.

Prema izveštaju državne agencije Anadolu, CHP je pobedio u 36 od ukupno 81 provincije, osvajajući mnoge tradicionalne teritorije AKP-a. Erdogan je priznao da je AKP „izgubila visinu“ na izborima širom zemlje. „Ispravićemo naše greške i naše nedostatke,“ rekao je Erdogan u samokritičnom tonu. Pristalice opozicije su se okupile u Istanbulu da proslave pobedu, paljenjem baklji i mahanjem turskim zastavama.

Lokalni izbori u nedelju bili su ključni za ocenu podrške Erdogana i snage opozicije u kontekstu ubrzanog rasta inflacije i pada vrednosti turske valute prema dolaru. Analitičari ocenjuju da je iznenađujući ishod izbora rezultat želje birača da kazne vladajuću stranku zbog loše ekonomske situacije, kao i da će Imamoglu biti glavni kandidat opozicije u budućnosti.

  • SHALIMAR

    1.4.2024 #1 Author

    Videcemo kako ce opozicija sve voditi u buducnosti..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...