neto prihod od naknada i provizija smanjen za 2,7 odsto

Intesa Sanpaolo ostvarila dvostruko veću dobit u trećem kvartalu

BankeEUNovacSvet

4.11.2023 10:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Intesa Sanpaolo ostvarila dvostruko veću dobit u trećem kvartalu Intesa Sanpaolo ostvarila dvostruko veću dobit u trećem kvartalu
Italijanska banka Intesa Sanpaolo izvestila je u petak o dvostruko većoj neto dobiti i snažnom rastu prihoda u trećem kvartalu zahvaljujući rastu neto prihoda... Intesa Sanpaolo ostvarila dvostruko veću dobit u trećem kvartalu

Italijanska banka Intesa Sanpaolo izvestila je u petak o dvostruko većoj neto dobiti i snažnom rastu prihoda u trećem kvartalu zahvaljujući rastu neto prihoda od kamata u okruženju podignutih kamatnih stopa u evrozoni.

Intesa je treći kvartal zaključila sa neto dobiti od 1,9 milijardi evra, gotovo dvostruko većom nego u istom razdoblju prošle godine, pokazao je izveštaj Privredne banke Zagreb (PBZ).

Operativni prihod iznosio je 6,37 milijardi evra i bio je za 27 odsto veći nego u trećem kvartalu lani, prenosi SEEbiz.

Neto kamatni prihod porastao je za 60 odsto, na 3,8 milijardi evra. Evropska centralna banka podigla je od jula prošle godine kamatne stope za 4,5 postotnih bodova kako bi obuzdala inflaciju.

Intesin neto prihod od naknada i provizija smanjen je za 2,7 odsto, na približno 2,1 milijardu evra, odražavajući smanjene provizije u komercijalnom bankarstvu.

U Intesi sada očekuju da će im neto dobit u 2023. godini premašiti 7,5 milijardi evra, blago poboljšavši dosadašnju procenu prema kojoj su očekivali iznos „znatno iznad“ sedam milijardi.

Poboljšanje uglavnom pripisuju zaradi na razlici između kamatnih stopa na zajmove i onih na depozite i sada procenjuju da će im neto kamatni prihod u ovoj godini znatno premašiti 14 milijardi evra.

Ističu ujedno da bi im nova digitalna banka Isybank trebalo da poveća bruto prihod do 2025. godine za oko 200 miliona evra, uz poslovni model s udelom troškova u prihodu manjim od 30 odsto. Očekuju oko pet miliona klijenata do 2025. godina.

Isybank je niskobudžetna digitalna banka utemeljena na oblaku i igra ključnu ulogu u planu izvršnog direktora Intese Karla Mesine (Carla Messine) koji bi trebao smanjiti bankovne troškove i usredsrediti poslovanje na usluge sa dodatnom vrednošću, poput upravljanja imovinom i osiguranja.

 • ŽIZI

  4.11.2023 #1 Author

  Da li je to tako i u državi Srbiji?

  Odgovori

 • HANA

  5.11.2023 #2 Author

  Bravooo…👏👏👏

  Odgovori

 • MAXMAD

  5.11.2023 #3 Author

  Što bi se u žargonu reklo šurili smo šurićemo…

  Odgovori

 • VALERIJA

  5.11.2023 #4 Author

  Kad je banka izgubila, samo ako nije udvostrčila dobit.

  Odgovori

 • MARA

  5.11.2023 #5 Author

  Verujem da drze konce u svojim rukama

  Odgovori

 • nata

  5.11.2023 #6 Author

  Ko zna zna

  Odgovori

 • SHALIMAR

  5.11.2023 #7 Author

  Izdbojili su se po ostvarenim rezultatima od ostalih banaka,svaka cast!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.