manji troškovi za građane i privredu

Posle 16 godina počinje direktni platni promet između Crne Gore, Srbije i BIH

BankeNovacRegionSrbija

3.11.2023 18:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Posle 16 godina počinje direktni platni promet između Crne Gore, Srbije i BIH Posle 16 godina počinje direktni platni promet između Crne Gore, Srbije i BIH
Direktni platni promet između Crne Gore sa Srbijom i BiH tokom ovog meseca bi trebalo da se uspostavi nakon 16 godina i to posredstvom... Posle 16 godina počinje direktni platni promet između Crne Gore, Srbije i BIH

Direktni platni promet između Crne Gore sa Srbijom i BiH tokom ovog meseca bi trebalo da se uspostavi nakon 16 godina i to posredstvom Universal capital banke (UCB) koja je jedina banka koja je sa ovaj dugi vremenski period iskazala interesovanja da uđe u kliring sistem plaćanja (direktni platni promet) između tri države.

To je za Vijesti potvrđeno iz Centralne banke i Universal capital banke, prenosi agencija Beta.

To će značiti da će građani i privreda imati manje troškove jer su do sada morali novac da uplaćuju preko stranih (korespondentskih) banaka što je bilo skuplje, i da će im novac biti na računu istog dana kada bude uplaćen.

Preko korespodentskih banaka čekali su ga po nekoliko dana.

Centralne banke Crne Gore, Srbije, BiH zaključile su u septembru 2007. posebni sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja kojim su usluge platnog prometa trebale biti jeftinije, međutim direktni platni promet je zaživeo 2007. između Srbije i BiH, dok se Crna Gora u taj sistem nije uključila jer nije bilo interesovanja crnogorske banke da uđe u ovaj sistem plaćanja.

Za operatora ovog sistema je imenovana Narodna banka Srbije (NBS).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...