Plan detaljne regulacije na ranom javnom uvidu do 21. februara

Elixir razmatra izgradnju stambenih i komercijalnih objekata na 20 hektara pored naselja Stepa Stepanović

InfrastrukturaInvesticijeNekretnine

7.2.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 4

Elixir razmatra izgradnju stambenih i komercijalnih objekata na 20 hektara pored naselja Stepa Stepanović Elixir razmatra izgradnju stambenih i komercijalnih objekata na 20 hektara pored naselja Stepa Stepanović
U Beogradu je počeo rani javni uvid za Plan detaljne regulacije (PDR) područja veličine 20 hektara između naselja Stepa Stepanović, Кumodraškog potoka i planirane... Elixir razmatra izgradnju stambenih i komercijalnih objekata na 20 hektara pored naselja Stepa Stepanović

U Beogradu je počeo rani javni uvid za Plan detaljne regulacije (PDR) područja veličine 20 hektara između naselja Stepa Stepanović, Кumodraškog potoka i planirane saobraćajnice od Borske ulice do petlje Lasta u gradskoj opštini Voždovac.

„Cilj izrade plana je detaljna razrada prostora u skladu sa smernicama za sprovođenje Plana generalne regulacije, kao i transformacija predmetnog prostora, a u skladu sa inicijativom privrednog društva Elixir Craft upućenom Društvu za urbanizam, arhitekturu i inženjering ‘Urbanistički centar’ iz Beograda“, stoji u elaboratu za rani javni uvid.

Elixir Craft je, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, u stopostotnom vlasništvu Elixir Group iz Šapca, poznatog domaćeg proizvođača mineralnih đubriva.

Cilj izrade plana je detaljna razrada prostora u skladu sa planskim osnovom, planiranje stambenih i komercijalnih sadržaja„, stoji u elaboratu uz napomenu da je potrebno sagledavanje ograničenja i mogućnosti prostora, prostorna i funkcionalna integracija područja u urbano tkivo, kao i detaljna razrada tog prostora uz već razvijeno naselje Stepa Stepanović.

Najveći deo površine plana, kako konstatuju autori, zauzimaju privredni kompleksi kao što su distributivni centar Кnjaz Miloš Natura, Prokupac Beograd, Elixir Craft, kao i određeni broj manjih fabrika i preduzeća.

Pored njih, u obuhvatu se nalazi Univerzitet Singidunum, kao i Institut za puteve a.d. Beograd. Takođe, na predmetnom području se nalazi postojeća stanica za snabdevanje gorivom.

PDR Stepa – Lasta / Izvor: beograd.rs / Legenda: Površine prebojene narandžasto planirane su za naučne delatnosti kao i mešovito-stambene centre; ružičasta i bordo boja označavaju površine za komercijalno-privredne delatnosti

Autori elaborata su na tom prostoru planirali dve vrste sadržaja – površine javne namene, odnosno saobraćajnice i objekte javnih službi, instituta i naučnih centara, kao i površine za komercijalne sadržaje, mešovite gradske centre i privredne zone.

Kada je reč o udelu planiranih površina, na 20 hektara elaboratom je predviđeno da 16 odsto prostora bude rezervisano za saobraćajnice, 42 odsto za privredne delatnosti, a 30 odsto za mešovite stambene centre. U mešovitim stambenim centrima visina zgrada za stanovanje ne bi smela da premaši 32 metra, dok procenat slobodnih i zelenih površina na građevinskoj parceli ne sme da bude manji od 40 odsto.

Procenjeno je da bi u ovako građevinski razvijenom prostoru mogao da boravi 9.621 stanovnik.

„Očekivani efekat planiranja, odnosno izrade Plana detaljne regulacije, je realizacija planiranih sadržaja i povećanje atraktivnosti područja, kao i unapređenje stanja životne sredine kroz smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu primenom energetski efikasne izgradnje“, stoji u zaključku elaborata.

Rani javni uvid za PDR koji autori elaborata nazivaju „Stepa – Lasta“ organizovan je u zgradi Gradske uprave Grada Beograda, u Ulici 27. marta br. 43-45 (u suterenu) od 5. do 21. februara 2024. godine, svakog radnog dana od 9 do 18 časova.

Zainteresovani mogu da, tokom ranog javnog uvida, svoja mišljenja na planirana rešenja u pisanoj formi dostave Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove zaključno sa 21. februarom 2024. godine, objavljeno je na zvaničnom portalu grada Beograda.

 • Gv

  8.2.2024 #1 Author

  Treba zidati nove sadržaje van Beograda da tamo mladi požele da ostanu. Možda nova odeljenja fakulteta škola da deca studiraju stanove bolnice specijalističke. Srbija ima puno toga ali malo ideja

  Odgovori

  • Aki

   8.2.2024 #2 Author

   Dobar…Odličan predlog. Tako bi se razvijala Srbija bolje.

   Odgovori

 • Dux011

  8.2.2024 #3 Author

  Hmmm, zanimljivo…

  Odgovori

 • MAFIJA

  8.2.2024 #4 Author

  Samo perite pare …
  Al izbedeće vremenom sve i doće istina na svetlost dana, a onda miševa nigde neće biti da sami sebe hvale za sve što su radili…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...