Planirani objekti visine do 18 metara i upotreba geotermalnih pumpi

Delta Real Estate korak bliže izgradnji privrednog parka na 40 hektara u Surčinu

InfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoNekretnineSrbija

30.1.2024 12:57 Autor: Milica Rilak 10

Delta Real Estate korak bliže izgradnji privrednog parka na 40 hektara u Surčinu Delta Real Estate korak bliže izgradnji privrednog parka na 40 hektara u Surčinu
U opštini Surčin je u ponedeljak, 29. januara, počeo javni uvid u Plan detaljne regulacije privrednog parka uz autoput E-70, severno od petlje Aerodrom.... Delta Real Estate korak bliže izgradnji privrednog parka na 40 hektara u Surčinu

U opštini Surčin je u ponedeljak, 29. januara, počeo javni uvid u Plan detaljne regulacije privrednog parka uz autoput E-70, severno od petlje Aerodrom.

Sredstva za izradu Plana detaljne regulacije (PDR) obezbedilo je preduzeće Delta Real Estate, koje je još 2018. godine angažovalo firmu Centar za planiranje urbanog razvoja (CEP), dok je te iste godine doneta i odluka o izradi PDR-a, što je i objavljeno u beogradskom Službenom listu.

U dokumentaciji koju je pripremio CEP stoji da je Delta Real Estate, kao vlasnik zemljišta, pokrenula inicijativu za izradu PDR-a, a kojim bi se za taj prostor stvorio planski osnov za realizaciju buduće izgradnje.

„Cilj je da se, kroz sagledavanje neposrednog i šireg okruženja, prostornih mogućnosti i ograničenja, pronađe optimalno prostorno-programsko rešenje koje će predstavljati realan i ekonomski opravdan okvir za izgradnju i korišćenje ovog prostora“, stoji u materijalu CEP-a.

U dokumentaciji koja je korišćena za rani javni uvid posebno je naglašena definicija privrednog parka, kao novog koncepta koji podrazumeva „savremeni oblik organizovanja prostora za tehnološki, ekonomski i ekološki napredne grane i jedinice privrede, poslovanja i primenjene nauke, koga razvija i održava jedinstveni organizator, na kompleksu određene veličine“.

U okviru zona privrednog parka, ističe se u ranijoj verziji dokumenta iz 2018. godine, moguće je organizovati i stambene zone u skladu sa konceptom jedinstvenog mesta stanovanja i rada (Live&Work).

Izvor: Beograd.rs/CEP

Kada je konkretno reč o potencijalnom privrednom parku za koga je uvid u PDR trenutno u toku, on se prostire na 40 hektara uz autoput Beograd – Zagreb, na neizgrađenom poljoprivrednom i vodnom zemljištu i ne predviđa stambenu zonu.

U neposrednom okruženju lokacije nalaze se sa jugoistočne strane Aerodrom Nikola Tesla i istoimena petlja, dok je sa istočne strane Institut za stočarstvo, a na jugozapadnoj „granici“ je benzinska stanica Lukoil.

PDR-om, koji je CEP izradio po ugovoru sa Delta Real Estate, u okviru tog privrednog parka prvobitno su planirane dve zone – Zona 1 namenjena privrednim delatnostima, koja bi se prostirala na oko 140.000 kvadrata i Zona 2 za komercijalne delatnosti, veličine oko 131.000 kvadrata.

U PDR koji je trenutno na javnom uvidu postoji samo Zona 1, u kojoj su planirane privredno-komercijalne delatnosti, sa objektima maksimalne visine do 18 metara i maksimalnim indeksom zauzetosti parcele od 50 odsto, uz uslov da najmanje 30 odsto površine bude ozelenjeno.

Ukupna površina parcele je oko 40 hektara.

Foto: Image by 4045 on Freepik

U okviru Zone 1, prema autorima PDR, moguće je organizovati različite aktivnosti i to kroz industrijske zone, proizvodne pogone, pogone i baze građevinskih preduzeća, skladišta robe, građevinskog materijala ili tečnih i čvrstih goriva, kao i izgradnja robnih i robno transportnih terminala.

Kada je reč o komercijalnim delatnostima, u dozvoljene sadržaje na tom prostoru spadaju poslovni prostori, hoteli, tržni i uslužni centri kao i sportski objekti i kao i otvoreni i zatvoreni sportski tereni, kompleksi poput akva ili zabavnog parka kao i hipermarketa, manufakture ili zanatske proizvodnje.

Planirano je takođe, da se za potrebe snabdevanja toplotnom energijom iskoriste geotermalne toplotne pumpe u kombinaciji sa vazdušnim toplotnim pumpama, a takav sistem se, kako su naveli iz CEP, može koristiti i u letnjem režimu za potrebe hlađenja.

„Primena navedene toplotne pumpe kao toplotnog izvora obavezno znači i izgradnju energetski efikasnih objekata sa relativno niskim vrednostima toplotnih gubitaka“, naglašeno je u PDR-u.

Što se tiče javnog uvida koji je u toku, on će trajati u prostorijama opštine Surčin svakog radnog dana do 1. marta ove godine, do kada se mogu uputiti primedbe, a javna sednica Komisije za planove Beograda o tom PDR-u biće održana 21. marta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...