Upotreba najmodernije tehnologije u agraru

Glavni cilj digitalizacije u poljoprivredi povećanje prinosa i optimizacija procesa

AgrobiznisBiznisInovacijeInvesticije

4.11.2021 18:55 Autor: Stanislav Stanišić 1

Glavni cilj digitalizacije u poljoprivredi povećanje prinosa i optimizacija procesa Glavni cilj digitalizacije u poljoprivredi povećanje prinosa i optimizacija procesa
Digitalizacija je involvirana u sve segmente društva i privrede, a potencijali primene informacionih tehnologija u poljoprivredi su u najvećoj meri još uvek neiskorišćeni. Spajanjem... Glavni cilj digitalizacije u poljoprivredi povećanje prinosa i optimizacija procesa

Digitalizacija je involvirana u sve segmente društva i privrede, a potencijali primene informacionih tehnologija u poljoprivredi su u najvećoj meri još uvek neiskorišćeni.

Spajanjem informacionih tehnologija i poljoprivrede novosadski Institut Biosens, čiji je osnivač AP Vojvodina, kao jedna od značajnih istraživačkih institucija u Evropi i regionalni lider procesa digitalizacije, nastoji da podigne srpski agrar na jedan viši nivo. Naučne grupe, među kojima su one za bioarheologiju, nanoelektroniku i mikroelektroniku, biosisteme, robotiku i mehanotroniku, konstantno rade na novim rešenjima u okviru ovog instituta.

I kompanije koje posluju u agrarnom sektoru intenzivno rade na digitalizaciji svog poslovanja.

„Nosioci digitalizacije su ljudi, pa je iz tog razloga MK Group pokrenula program „Digitalni agronom“ sa ciljem da se našim talentima pruži mogućnost da se upoznaju sa najmodernijom tehnologijom u poljoprivredi, ali i da kroz obuku upravljanja projektima, poslovnim procesima i finansijskim menadžmentom, unaprede agronomska znanja i menadžerske veštine“, kaže za Biznis.rs Miloš Mijović, direktor kompanije MK Agriculture koja je u sastavu MK Group.

Mijović naglašava da su na praktičnim radionicama polaznici unapređivali veštine korišćenja programa koji su neophodni u radu digitalnom agronomu, poput upotrebe bespilotnih traktora, kao i praćenja useva uz pomoć satelita kroz prognozirani rast, razvoj i prinos.

MK Group je u prethodnom periodu postigla zavidne rezultate po pitanju precizne poljoprivrede i digitalizacije.

„Tome je prevashodno doprinela konsolidacija i optimizacija zemljišta na kome MK Group zasniva proizvodnju. Strateškom odlukom smo se fokusirali na zemljište prve klase koje je grupisano, što je omogućilo jednostavniju organizaciju proizvodnje i jednostavniju digitalizaciju agrara. Zajednički cilj projekata digitalizacije je povećanje prinosa i optimizacija procesa“, objašnjava Mijović.

Nove tehnologije i stočarstvo
Foto: Freepik.com

On ističe da u ratarskoj proizvodnji implementiraju najsavremenija rešenja, kao što su autopilot navigacije u traktorima, meteo stanice sa senzorima koji prate vlažnost, temperaturu i ostale parametre koji su važni za obradu zemljišta i koje se daljinski očitavaju.

„Uz varijabilno đubrenje koje primenjujemo, ove godine smo po prvi put realizovali i varijabilnu setvu u cilju optimizacije troškova sa jedne, a maksimizacije prinosa sa druge strane. U ovakim projektima ukrštamo senzorske i informacione tehnologije sa višegodišnjim iskustvom agronoma, kako bismo primenili tačno određene količine repromaterijala u zavisnosti od lokacije i uskladili gajenje useva sa produktivnošću zona na parceli. U govedarstvu radimo na uvođenju robota za mužu, a sve ove inovacije za cilj imaju dolazak do optimalnog modela za postizanje najboljih rezultata u proizvodnji“, precizira Mijović.

On objašnjava da se parcele snimaju dronom, korišćenjem veštačke inteligencije snimci se potom pretvaraju u informacije o površinama i kulturama, što omogućava analize i projekcije prinosa sa najvišim mogućim nivoom tačnosti primenom mašinskog učenja.

Prvi u Evropi smo implementirali SAP Hanu, najnovije tehnološko rešenje koje omogućava maksimalnu mobilnost u poljoprivredi. Sa modulima koje smo razvili: Z-aga – kojom obrađujemo kompletnu poljoprivrednu proizvodnju, i Z-vaga – čija primena prevazilazi agrar i kroz koju povezujemo vaganje i magacinski prostor, mislim da sa pravom možemo da kažemo da smo kreirali vrhunsku digitalnu platformu koju od nas na korišćenje traže veliki igrači domaće i svetske poljoprivrede“, zaključuje Mijović.

Naravno, i druge kompanije prepoznaju prednosti novih tehnologija i njihove primene, pa je tako Delta Agrar već sproveo integrativni model kooperacije i digitalizacije poljoprivrednog sektora, radi unapređenja konkurentnosti Delta Agrara i individualnih poljoprivrednih proizvođača na domaćem i inostranom tržištu.

Uveden je najsavremeniji softver za praćenje parametara proizvodnje i kretanja robe, AkoLogic. Krajnji cilj je bio unapređenje izveštavanja za svako gazdinstvo pojedinačno, zbirno po artiklima i količinama. Pomenuto softversko rešenje olakšava proces sertifikacije i resertifikacije i prepoznato je kao pouzdan alat od strane međunarodnih ritejlera. Ovaj softver omogućava i lakše praćenje količina koje pristižu od proizvođača iz različitih delova Srbije u realnom vremenu.

  • Marta

    5.11.2021 #1 Author

    Nedostatak elementarne elrktronske pismenosti pre svega treba da se prevazidje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...