KINA U BORBI PROTIV PROTEKCIONIZMA Si: Kineska ekonomija otporna, razvijamo privatni sektor

InvesticijeSvetVesti

24.5.2020 09:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

KINA U BORBI PROTIV PROTEKCIONIZMA Si: Kineska ekonomija otporna, razvijamo privatni sektor KINA U BORBI PROTIV PROTEKCIONIZMA Si: Kineska ekonomija otporna, razvijamo privatni sektor
Kineski predsednik Si Ðinping izjavio je da se privatni sektor u Kini razvio uprkos mnogim teškoćama, a da je to ostvareno zahvaljujući prednostima socijalizma... KINA U BORBI PROTIV PROTEKCIONIZMA Si: Kineska ekonomija otporna, razvijamo privatni sektor

Kineski predsednik Si Ðinping izjavio je da se privatni sektor u Kini razvio uprkos mnogim teškoćama, a da je to ostvareno zahvaljujući prednostima socijalizma sa kineskim karakteristikama.

Si je na sastanku sa političkim savetnicima iz ekonomskih krugova koji su učestvovali na Trećem zasedanju 13. Svekineskog narodnog političkog konsultativnog saveta, rekao da tržište mora da igra odlučujuću ulogu u raspodeli resursa, a istovremeno vlada mora da bolje igra svoju ulogu, prenosi Međunarodni kineski radio (CRI), a prenosi Tanjug.

„Primetili smo iz praksi reformi da ne smemo da se vratimo na put planske ekonomije. Potrudimo se da bolje kombinujemo ulogu tržišta i ulogu vlade,“ rekao je Si koji je i Generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.

On je naglasio dugoročnu perspektivu kineskog ekonomskog razvitka, te potrebu za ekonomskom stabilizacijom.

Ponovivši zaključke govora kineskog premijera Li Kećijanga od prethodnog dana, kineski predsednik je naglasio trenutnu potrebu za stabilizacijom u šest područja: zaposlenosti stanovništva, financijskom sektoru, međunarodnoj trgovini, stranim investicijama, domaćim investicijama i privrednim ciljevima.

„Usprkos nestabilnostima u svetu, ekonomskoj recesiji u svetu, padu globalne trgovine i investicija, turbulencijama na tržištima kapitala, restrikcijama kretanja i pada u turizmu, krizi globalizacije i povećanja protekcionističkih politika – kineska ekonomija je otporna i stajaće na pozitivnoj strani istorije u borbi sa rastućim protekcionizmom“, naglasio je Si.

On je istakao da, uprkos rastu protekcionizma u svetu, Kina insistira na multilateralizmu i demokratizaciji međunarodnih odnosa, da odlučno unapređuje ekonomsku globalizaciju ka pravcu otvaranja, inkluzivnosti, ravnoteže i saradnje od zajedničkih interesa.

„Najvažnija je dugoročna perspektiva pa je potrebno poslati poruke stabilnosti celom društvu, kao i svim subjektima na domaćem tržištu. Moramo ubrzati napredak digitalne ekonomije, „pametne“ proizvodnje, zdravstvenog sistema, novih materijala, te uopšteno novih područja industrije, poput biotehnologije“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, najvažnije je ubrzati rast domaćeg tržišta, koji će onda podstaći rast stranog. Kina ima stotinu miliona registrovanih poslovnih entiteta, kao i 170 miliona visoko obrazovanog stanovništva, najveće industrijske kapacitete na svetu, te najmasovniji potencijal domaćeg tržišta kojeg čini 1,4 milijarde stanovnika.

„Pritisci na kinesku ekonomiju su veliki, ali Kina mora stajati snažna u odbrani otvorenog svetskog trgovinskog sistema, insistirati na multilateralizmu i demokratizaciji međunarodnih odnosa, te razvijati otvorenost, međunarodnu saradnju i dobrobit za sve“, zaključio je kineski predsednik.

Tagovi
KINA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...