Pozitivni rezultati prethodnih nedelja značajno podigli prognoze

JPMorgan ne očekuje recesiju u Ujedinjenom Kraljevstvu

BankeNovacSvet

1.3.2023 08:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

JPMorgan ne očekuje recesiju u Ujedinjenom Kraljevstvu JPMorgan ne očekuje recesiju u Ujedinjenom Kraljevstvu
JPMorgan Chase & Co. je prvi “prognostičar” iz londonskog finansijskog centra koji predviđa da će Velika Britanija ostati izvan recesije tokom 2023. godine, nakon... JPMorgan ne očekuje recesiju u Ujedinjenom Kraljevstvu

JPMorgan Chase & Co. je prvi “prognostičar” iz londonskog finansijskog centra koji predviđa da će Velika Britanija ostati izvan recesije tokom 2023. godine, nakon niza optimističnih signala rasta poslednjih nedelja.

Američka investiciona banka je objavila velike revizije svojih projekcija rasta u Velikoj Britaniji nakon ponovnog porasta poverenja potrošača i iznenadnog povratka na teritoriju rasta u najnovijem indeksu menadžera nabavke. Dok Nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja takođe ne očekuje recesiju, JPMorgan je jedini među bankama sa ovakvim očekivanjima, prema istraživanju Bloomberga.

Očekuje se da će ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva zaostajati za američkom i evrozonom u 2023. godini. Ali prognostičari postaju pozitivniji kako se politička previranja hlade, a pad cena prirodnog gasa ublažava pritisak na domaćinstva i preduzeća.

“Ovonedeljni PMI izveštaj i snažan porast poverenja potrošača dodatno osporavaju stav Banke Engleske da je recesija, praćena porastom stope nezaposlenosti, u toku“, rekao je Alan Monks (Allan Monks), ekonomista za britansko tržište u JP Morgan.

JPMorgan je ranije predvideo tehničku recesiju u prvoj polovini 2023. godine, predviđajući pad BDP-a od 0,3 odsto u prvom kvartalu i pad od 0,2 odsto u drugom kvartalu na godišnjem nivou. Sada očekuje rast od 0,5 odsto i 0,6 odsto respektivno.

Ranije ovog meseca, saopšteno je da jedno od četiri britanska domaćinstva neće moći da plaća račune za energiju i hranu, ali da će privreda za dlaku izbeći recesiju 2023. Prošle nedelje, Citigroup je rekao da će se inflacija u Velikoj Britaniji vratiti na cilj centralne banke od dva odsto već ove godine, mnogo ranije nego što većina prognostičara očekuje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...