Kompanije za sada domaćom valutom finansiraju poslovanje u Kini

Juan pretekao evro u finansiranju međunarodne trgovine

NovacSvet

20.11.2023 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Juan pretekao evro u finansiranju međunarodne trgovine Juan pretekao evro u finansiranju međunarodne trgovine
Udeo juana u finansiranju međunarodne trgovine skočio je s 3,91 odsto na početku godine na 5,8 odsto u septembru, pokazali su podaci međunarodnog sistema... Juan pretekao evro u finansiranju međunarodne trgovine

Udeo juana u finansiranju međunarodne trgovine skočio je s 3,91 odsto na početku godine na 5,8 odsto u septembru, pokazali su podaci međunarodnog sistema plaćanja SWIFT.

Globalne kompanije izdaju rekordne iznose obveznica denominiranih u juanima i značajno se zadužuju kineskih banaka zbog niskih kamatnih stopa, a kineski juan pretekao je evro u finansiranju svetske trgovine, objavio je Reuters a preneo Seebiz.

Strane kompanije i banke prikupljaju u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu rekordne iznose novca izdavanjem „panda“ i „dim sum“ obveznica u juanima, ukazao je Reuters.

Od januara do oktobra ove godine kompanije poput nemačkog BMW-a i francuske banke Crédit Agricole, kao i ogranci kineskih kompanija iz inostranstva prikupili su rekordnih 125,5 milijardi juana ili 17,33 milijarde dolara izdavanjem „panda“ obveznica, što je 61 odsto više nego prošle godine.

Kanadska centralna banka pribavila je krajem listopada milijardu juana izdanjem trogodišnje ‘panda’ obveznice, uz kupon od 3,2 odsto. Na domaćem tržištu morala bi platiti kamatu od 4,5 odsto.

U Hong Kongu je vrednost emitovanih „dim sum“ obveznica takođe dostigla rekordnih 343 milijarde juana, što je rast od 62 odsto za osam meseci ove u odnosu na isti period prošle godine.

Rast udela juana u globalnom finansiranju spada među glavne prioritete Kine u internacionalizaciji domaće valute, iako se čini da iza nedavnog uzleta uglavnom stoji namera finansiranja poslovanja unutar te države.

Nemački proizvođač automobila Volkswagen Group rekao je Reutersu da će početnih 1,5 milijardi juana pribavljenih izdanjem ‘panda’ obveznica koristiti samo za poslovanje u kontinentalnoj Kini, dok grupacija Mercedes-Benz takođe planira da prikupljene juane iskoristi za podršku poslovanju u sektoru leasinga u Kini, objavio je Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...