Sastanak američkog i kineskog predsednika u San Francisku

Bajden i Si obnovili vojnu komunikaciju

Svet

16.11.2023 09:50 Autor: Vladimir Jokanović 1

Bajden i Si obnovili vojnu komunikaciju Bajden i Si obnovili vojnu komunikaciju
Predsednici SAD i Kine, Džo Bajden (Joe Biden) i Si Đinping usaglasili su se u sredu da otvore predsedničku dežurnu telefonsku liniju, da nastave... Bajden i Si obnovili vojnu komunikaciju

Predsednici SAD i Kine, Džo Bajden (Joe Biden) i Si Đinping usaglasili su se u sredu da otvore predsedničku dežurnu telefonsku liniju, da nastave komunikacije između svojih armija i da rade na suzbijanju proizvodnje fentanila, pokazujući opipljiv napredak u svom prvom razgovoru licem u lice u poslednjih godinu dana.

Bajden i Si sastali su se u San Francisku, gde su razgovarali oko četiri sata o pitanjima koja su opteretila američko-kineske odnose, prenosi Reuters. Uprkos sastanku koji su obe strane ocenile pozitivno, ostaju velike razlike, naročito u vezi sa Tajvanom.

Kao značajan napredak dve vlade planiraju da obnove vojne kontakte koje je Kina prekinula u avgustu prošle godine, nakon što je tadašnja predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) posetila Tajvan. „Vratili smo se neposrednoj, otvorenoj i jasnoj komunikaciji na direktnoj osnovi“, izjavio je Bajden posle sastanka.

Pored toga, američki predsednik je naveo da su on i Si pristali na komunikaciju na visokom nivou. „Složili smo se da svako od nas može direktno da pozove telefonom i odmah će biti biti odgovoreno na poziv“, objasnio je Bajden. Ipak, nakon sastanka dvojice predsednika, Bajden je potvrdio novinarima svoju raniju izjavu da je Si diktator.

Prema rečima neimenovanog američkog zvaničnika, Si je rekao Bajdenu da su negativni stavovi prema Komunističkoj partiji Kine u SAD nepravedni. Si je takođe pozvao SAD da prestanu da šalju oružje Tajvanu i podrže mirno „ponovno ujedinjenje“ Kine sa Tajvanom, javili su kineski mediji.


Bajden i Si su se dogovorili da će Kina zaustaviti izvoz artikala u vezi sa proizvodnjom opojnog fentanila, koji je vodeći uzrok predoziranja drogom u SAD. „To će spasiti živote“, rekao je Bajden, dodajući da ceni Sijevu posvećenost tom pitanju. Prema dogovoru, Kina će krenuti direktno na određene hemijske kompanije koje proizvode aktivne sastojke fentanila.

Dvojica lidera takođe su se složili da okupe stručnjake kako bi razgovarali o rizicima veštačke inteligencije. Bajden je rekao da je zamolio Sija da iskoristi svoj uticaj na Iran kako bi pozvao teheran da ne pokreće napade putem posrednika na američke ciljeva na Bliskom istoku, dok se nastavlja izraelsko-palestinski sukob u Gazi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...