globalno jačanje tržišta električnih automobila

Kina prodala rekordan broj e-vozila u oktobru uprkos prestanku državnih subvencija

SvetU fokusu

14.11.2023 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Kina prodala rekordan broj e-vozila u oktobru uprkos prestanku državnih subvencija Kina prodala rekordan broj e-vozila u oktobru uprkos prestanku državnih subvencija
Prodaja električnih vozila kontinuirano jača na globalnom nivou, a Kina je prijavila rekordnu mesečnu prodaju u oktobru uprkos prestanku subvencija države, navodi kompanija za... Kina prodala rekordan broj e-vozila u oktobru uprkos prestanku državnih subvencija

Prodaja električnih vozila kontinuirano jača na globalnom nivou, a Kina je prijavila rekordnu mesečnu prodaju u oktobru uprkos prestanku subvencija države, navodi kompanija za istraživanje tržišta Rho Motion.

Kina je 2022. godine okončala 11 godina subvencija za kupovinu električnih vozila, ali neke lokalne vlasti su nastavile da nude pomoć ili poreske olakšice za privlačenje investicija, kao i subvencije za potrošače, premosi Reuters.

Prodaja električnih vozila u Kini, najvećem svetskom tržištu automobila, porasla je za 29 odsto od početka godine u septembru. Globalno tržište električnih vozila pokazalo je rast od 34 odsto u istom periodu.
Kina ulazi u poslednja dva meseca u godini koji su sezonski visoki za prodaju vozila, navodi Rho Motion.

Prodaja električnih vozila porasla je za 26 odsto na evropskim tržištima, gde je smanjenje subvencija opteretilo potražnju, a to se vidi u Nemačkoj, gde su subvencije ukinute u septembru, navodi Rho Motion.
One su važan faktor na nemačkom tržištu jer su skoro dve trećine registracija putničkih automobila komercijalne, saopštila je kompanija za istraživanje tržišta.

Tesla, Mercedes Benz i Volkswagen upozorili su da visoke kamatne stope i prigušeno tržište u regionu odvraćaju kupce.

Prodaja električnih vozila u Severnoj Americi ove godine je porasla za 78 odsto.

„Severnoameričko tržište nastavlja da ima jaku 2023. godinu, pri čemu Tesla i dalje preuzima lavovski deo potražnje dok stari proizvođači automobila ublažavaju ambicije povećanja proizvodnje“, saopštio je Rho Motion.

Ipak, Teslin tržišni udeo je pao na najniži rekord od oko 50 odsto tokom trećeg kvartala uprkos sniženju cena, prema izveštaju kompanije za dilerske usluge Cox Automotive u oktobru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...