Cilj francuske kompanije da postane vodeći igrač u ovoj oblasti

Renault će u Sloveniji proizvoditi novu liniju električnih vozila Ampere

AutomobiliEURegion

14.11.2023 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Renault će u Sloveniji proizvoditi novu liniju električnih vozila Ampere Renault će u Sloveniji proizvoditi novu liniju električnih vozila Ampere
Francuski proizvođač automobila Renault će navodno proizvoditi novu liniju električnih vozila visokih performansi u Sloveniji, koja će raditi kao samostalna jedinica. Cilj je postati... Renault će u Sloveniji proizvoditi novu liniju električnih vozila Ampere

Francuski proizvođač automobila Renault će navodno proizvoditi novu liniju električnih vozila visokih performansi u Sloveniji, koja će raditi kao samostalna jedinica.

Cilj je postati vodeći igrač u ovoj oblasti i proizvoditi milion vozila godišnje 2031. godine.

Ova ambiciozna odluka deo je nastojanja rukovodstva francuske kompanije da smiri investitore i istovremeno ubrza izlazak poslovanja sa linijom električnih vozila na berzu – ovo je donekle zaustavljeno zbog slabe potražnje i jake konkurencije na kineskom tržištu, piše Seebiz pozivajući se na RTV Slovenija.

Za gradski automobil se kaže da je manji od nove verzije Renaultovog legendarnog modela R5. Agencija Reuters, pozivajući se na dva neimenovana izvora, javlja da je električni mališan navodno proizveden u Novom Mestu.

Jedinica za električna vozila Ampere radi odvojeno od matične kompanije Renault-Nissan od 1. novembra ove godine, a očekuje se da će se na tržištu pojaviti kao brend ovog proleća, a prvi model na tržištu očekuje se 2026. godine.

Ampere zapošljava 11.000 ljudi, od kojih su trećina inženjeri. Ciljevi linije Ampere su ambiciozni – ako planiraju da proizvedu 600.000 električnih vozila 2026. godine, onda bi ih 2031. bilo oko milion. Spomenimo da je Renault prošle godine prodao manje od 50.000 električnih automobila modela Megane i Kangoo.

Najavili su dolazak elektrificiranog modela i R5 za narednu godinu, a R4 2025. godine.

Kompanija planira šest novih modela električnih vozila do 2030. godine, a ambicije su joj da postane vodeća kompanija u ovoj oblasti, kako tehnološki tako i konkurentno. Kako će to učiniti?

Do 2027. godine žele da smanje troškove proizvodnje za 40 odsto, a cilj je smanjenje broja modela. Za izradu jednog vozila trebalo bi da bude potrebno manje od deset sati.

Kompanija, takođe, predviđa povećanje prihoda od 30 odsto do 2030. godine, u poređenju sa rastom od manje od osam odsto u poslednjem kvartalu ove godine.

Pre nešto više od trinaest godina, kompanija Renault-Nissan bila je jedna od prvih koja je zagrizla tržište električnih vozila, ali su kompanija Tesla i azijski proizvođači bili mnogo jaka konkurencija.

  • NATI

    19.11.2023 #1 Author

    Sve veca proizvodnja elektricnih vozila

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...