francuska kompanija alociraće kapital u druge projekte

Renault i Nissan ugovorom uredili dalje partnerstvo i postepeno se udaljavaju

AutomobiliSvet

8.11.2023 09:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Renault i Nissan ugovorom uredili dalje partnerstvo i postepeno se udaljavaju Renault i Nissan ugovorom uredili dalje partnerstvo i postepeno se udaljavaju
Renault i Nissan Motor zaključili su značajan ugovor o uslovima nastavka svog već 24-godišnjeg saveza, utirući put za mirniju vezu nakon nekoliko godina trzavica.... Renault i Nissan ugovorom uredili dalje partnerstvo i postepeno se udaljavaju

Renault i Nissan Motor zaključili su značajan ugovor o uslovima nastavka svog već 24-godišnjeg saveza, utirući put za mirniju vezu nakon nekoliko godina trzavica. Ova dva proizvođača automobila su objavila stvaranje francuskog trusta na koji je Renault preneo 28,4 odsto akcija Nissana.

Menadžeri kompanije Renault su poslednjih nedelja ponovili da njihovo osoblje više ne bi trebalo da deli informacije sa svojim kolegama iz Nissana, prema ljudima koji su upoznati sa situacijom, nakon što je francuski proizvođač automobila u septembru najavio da će pojedini aspekti alijanse biti ukinuti ili promenjeni do kraja godine, podseća Bloomberg.

Razvoj događaja ukazuje da poslovni partneri utiru put da sve više idu svojim putem, odnosno da će njihov savez biti labaviji nego do sada.

Dve kompanije zadržaće do daljnjeg unakrsno vlasništvo od po 15 odsto akcija, s tim da će Renault morati da smanji svoj dosadašnji udeo do tog nivoa, i alocira taj kapital u druge projekte.

Renault je saopštio zaposlenima u septembru da se udaljava od zajedničkih struktura sa Nissanom u korist novog pristupa zajedničkom radu, od projekta do projekta. Raspuštanje zajedničke nabavne organizacije kompanija znači da one više neće redovno prikupljati informacije za antimonopolske regulatore.

Prodaja akcija koje drži poverenik biće usaglašena sa Nissanom, koji će imati pravo prve ponude za otkup akcija. Trust neće imati obavezu da proda akcije u unapred određenom vremenskom periodu.

Novi sporazum o alijansi predstavljen je investitorima u Londonu još u februaru i usledio je nakon meseci napetih pregovora koji su zamalo propali krajem prošle godine zbog spornih tačaka u vezi sa intelektualnom svojinom i neslaganja oko procene Renaultovog ogranka za električna vozila i softver Ampere, u koji je Nissan pristao da investira.

Alijansa datira iz 1999. godine, kada je Renault spasao kompaniju Nissan injekcijom novčanih sredstava i kada su zajedno osnovali jedno od najvećih auto-partnerstava u industriji. Međutim, rivalitet i međusobna sumnjičavost rasli su tokom godina i došli su do vrhunca kada je bivši direktor Karlos Gosn (Carlos Ghosn) otvoreno razmišljao o spajanju dve kompanije, što je kasnije i doprinelo njegovom padu.

Renault sada planira da iskoristi prihod od prodaje udela u Nissanu za nastavak ulaganja u Ampere, svoju diviziju za sportske automobile Alpine, i svoju jedinicu za reciklažu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...