broj električnih vozila na evropskom tržištu nije zadovoljavajući

Volkswagen još uvek razmišlja o izgradnji fabrike baterija u istočnoj Evropi

AutomobiliLifestyle

2.11.2023 14:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Volkswagen još uvek razmišlja o izgradnji fabrike baterija u istočnoj Evropi Volkswagen još uvek razmišlja o izgradnji fabrike baterija u istočnoj Evropi
Uprkos pritiscima češke vlade, Volkswagen i dalje nije doneo odluku o lokaciji za novu fabriku baterija u istočnoj Evropi. Naime, stav Češke je da... Volkswagen još uvek razmišlja o izgradnji fabrike baterija u istočnoj Evropi

Uprkos pritiscima češke vlade, Volkswagen i dalje nije doneo odluku o lokaciji za novu fabriku baterija u istočnoj Evropi.

Naime, stav Češke je da će zbog ove situacije tražiti nekog drugog investitora koji se bavi proizvodnjom baterija, prenosi Electrive.

Izvršni direktor Volkswagen grupe Oliver Blum (Oliver Blume) rekao je nakon sastanka sa čelnikom češke vlade Petrom Fialom da za sada nema razloga, pre svega poslovnih, da se odlučuje o daljim lokacijama u Evropi zbog tržišnih uslova, jer se povećanje broja električnih vozila u Evropi odvija sporije od planiranog.

Fiala je bio razočaran nakon sastanka sa Blumom te je rekao da će zemljište za ovaj projekat biti na raspolaganju nekom drugom proizvođaču.

Prag je ponudio Volkswagenu lokaciju bivšeg vojnog aerodroma na liniji Pilzen. Međutim, postojao je lokalni otpor planiranom rušenju aerodroma i izgradnji nove fabrike baterija od strane nemačkog proizvođača odeljenja baterija PowerCo.

Član upravnog odbora Volkswagena Tomas Šmal (Thomas Schmall) rekao je još u martu da sam Volkswagen ne žuri da donese odluku o lokaciji, a nakon jednog odlaganja ranije u decembru, naveli su kao razlog visoke cene energije.

Međutim, u proleće je takođe postalo poznato da Volkswagen daje prioritet svojim planovima za fabriku baterija u Severnoj Americi, zbog tamošnjih boljih uslova subvencija. Fabrika u Severnoj Americi je sada gotova stvar, objavio je ovaj auto-gigant, i biće izgrađena u Sent Tomasu u Kanadi.

 • Vale

  19.11.2023 #1 Author

  Sigurno ce Im se isplatiti

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.