Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Najniži mesečni izdatak za penzijski staž iznosi sedam hiljada dinara

Kako da samostalno plaćate doprinose za penzijsko osiguranje

AnalizaNovacOsiguranjeU fokusu

11.3.2021 14:37 Autor: Ljiljana Begović 5

Kako da samostalno plaćate doprinose za penzijsko osiguranje Kako da samostalno plaćate doprinose za penzijsko osiguranje
Prema zakonu, penzijsko i invalidsko osiguranje u Republici Srbiji obavezno je za sva lica koja su na bilo koji način radno angažovana. Obaveza uplate... Kako da samostalno plaćate doprinose za penzijsko osiguranje

Prema zakonu, penzijsko i invalidsko osiguranje u Republici Srbiji obavezno je za sva lica koja su na bilo koji način radno angažovana. Obaveza uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje postoji za zaposlene, preduzetnike, lica angažovana po ugovorima za koje se plaća naknada (ugovor o privremenim i povremenim poslovima, ugovor o delu i slično), zemljoradnike.

Ako ste od onih kojima nedostaje radnog staža ili nemate nikakvo osiguranje koje bi vam donelo pravo na penziju kad za to dođe vreme, možda bi trebalo da razmislite o tome da se sami uključite u obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje. Uključivanjem u obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje uplaćujete obavezni penzioni staž, za razliku od privatnih penzionih fondova.

„Prema odredbama člana 15 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, lica koja nisu obavezno osigurana u smislu ovog zakona, odnosno nisu korisnici prava na penziju mogu se uključiti u obavezno osiguranje i obezbediti prava iz ovog osiguranja pod uslovima, u obimu i na način predviđen ovim zakonom“, objašnjavaju za Biznis.rs iz Fonda PIO.

Pravo na samostalnu uplatu doprinosa po članu 15 Zakona o PIO imaju sva lica koja su van osiguranja (nezaposleni, studenti, domaćice, đaci…), pod uslovom da su starija od 15 godina, sa prebivalištem u Srbiji.

Doprinose po članu 15 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, prema podacima Fonda iz januara 2021. godine, uplaćuje 18.777 građana u celom sistemu Fonda PIO.

Digitron i papiri
Foto: Pixabay.com

Prilikom podnošenja zahteva bira se jedna od 13 ponuđenih osnovica na koju će se plaćati doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, nezavisno od školske spreme. Najniža osnovica iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, što je za 2021. godinu 28.402 dinara, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 405.750 dinara.

„Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje je 25,5 odsto, što znači da će se mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje kretati u rasponu od 7.242,51 do 103.466,25 dinara“, navode iz Fonda PIO.

Doprinos se uplaćuje (uplatnicom, na šalterima pošta ili banaka) do 15. u mesecu, za prethodni mesec. Odabrana osnovica se može promeniti u nižu ili višu, ali isključivo u okviru 13 ponuđenih (promena izabrane osnovice moguća je jedino uz podnošenje odgovarajućeg zahteva).

Iznos osnovica se određuje početkom svake kalendarske godine, a lica uključena u obavezno osiguranje su dužna da se sama informišu o novim iznosima u nadležnoj filijali ili preko sajta Fonda PIO.

Naši sagovornisi navode da se svojstvo osiguranika stiče danom podnošenja zahteva, a na zahtev lica može se steći najranije 30 dana pre podnošenja zahteva. Zahtev za uključivanje u obavezno osiguranje po čl. 15 može se podneti lično u Fondu PIO, putem pošte ili elektronski preko e-Šaltera.

Foto: Shutterstock

Ukoliko odlučite da više ne želite da uplaćujete doprinose morate podneti zahtev za prestanak osiguranja. Takođe, kad dođete u fazu da možete da ostvarite pravo na penziju, bilo starosnu ili invalidsku, podnošenje zahteva za ispunjenje ovog prava se ujedno smatra i zahtevom za prestanak svojstva osiguranika po članu 15.

„Korisnici prava na naknadu i staž kod Nacionalne službe za zapošljavanje ne mogu da se uključe u obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje po članu 15. Ovo takođe važi za osobe koje nisu bile obavezno osigurane u nekom ranijem periodu“ navodi Fond PIO.

Oni koji se jesu uključili u obavezno osiguranje i uplatili doprinose, ne mogu da traže povraćaj sredstava u slučaju da ostvare neka druga prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Sa druge strane, sigurno je da se isplati uključenje u obavezno osiguranje i samostalno plaćanje doprinosa, ako se time pre dobija penzija, nego da se čeka ispunjenje starosnih uslova.

 • Tatjana

  11.3.2021 #1 Author

  Nije to mali iznos

  Odgovori

 • Irina

  11.3.2021 #2 Author

  To je ok da je visi standard

  Odgovori

 • Milovan94

  11.3.2021 #3 Author

  Zanimljivo.

  Odgovori

 • Zeljko

  18.3.2021 #4 Author

  Da li se sada moze uplatiti penzijsko i zdravstveno osiguranje za protekli period,na primer za poslednjih nekoliko godina?

  Odgovori

 • Tina

  15.4.2021 #5 Author

  Dobro je da postoji takva mogucnost

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...