Najveći doprinos isplati imale su državne firme

Kompanije će isplatiti veće dividende u odnosu na 2020. godinu

BerzaFirme u fokusuNovacOsiguranjePoslovanje

7.7.2021 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kompanije će isplatiti veće dividende u odnosu na 2020. godinu Kompanije će isplatiti veće dividende u odnosu na 2020. godinu
Kompanije u Srbiji, čijim se akcijama trguje na Beogradskoj berzi i Telekom, isplatiće ove godine dividende u bruto iznosu od 12,7 milijardi dinara, što... Kompanije će isplatiti veće dividende u odnosu na 2020. godinu

Kompanije u Srbiji, čijim se akcijama trguje na Beogradskoj berzi i Telekom, isplatiće ove godine dividende u bruto iznosu od 12,7 milijardi dinara, što je neznatno više u odnosu na 2020. godinu, saopštila je novosadska brokerska kuća Momentum Securities.

Najveći doprinos u isplati imale su, kako se navodi, pre svega firme pod kontrolom države, dok su negativni efekti pandemije uticali na veliki pad dividende Naftne industrije Srbije, koja je podelila simbolične dividende.

„Iako prezadužen, Telekom Srbja je posle isplate međudividende krajem prošle godine, ove godine odobrio i redovnu isplatu dividende i podelio 50 odsto veći iznos od prošlogodišnje dobiti“, naveo je Momentum.

Dunav osiguranje, koje je pod državnom kontrolom, podelio je akcionarima skoro celokupnu prošlogodišnju dobit, a akcionari Komercijalne banke, koju je država prodala, ostali su bez dividende.

Odličnu dividendu, kako se navodi, ove godine dobili su akcionari Jedinstva iz Sevojna, kao i vlasnici prioritetnih akcija kompanije Philip Morris. Po prvi put od kada je kotiran na Beogradskoj berzi Metalac iz Gornjeg Milanovca je smanjio dividendu.

Energoprojekat je, uprkos solidnoj profitabilnosti, ostavio akcionare bez dividende, a akcionari aerodroma Nikola Tesla zbog gubitaka, takođe su ostali bez dividende.

  • Živančević Smiljka

    10.11.2021 #1 Author

    Interesuje me kada će biti isplata Telekomovih akcija,to jest isplata dividendi.Nigde ne objavljuju, pa BiH Vas molila za tu informaciju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...