Prednosti i mane kupovine vozila na rate

Lizing ili kredit?

AutomobiliBankeLifestyleNovacOsiguranje

24.6.2021 08:01 Autor: Ljiljana Begović 1

Lizing ili kredit? Lizing ili kredit?
Kupovina automobila često je dugačak proces pri kome budući kupac mora da razmisli o nekoliko bitnih stvari, pre svega o finansijama. Veliki broj vozača... Lizing ili kredit?

Kupovina automobila često je dugačak proces pri kome budući kupac mora da razmisli o nekoliko bitnih stvari, pre svega o finansijama. Veliki broj vozača odlučuje se da novo vozilo finansira zaduživanjem u banci odnosno uzimanjem kredita ili na lizing.

Iz Auto kuće „Holliday“ kažu da je glavna razlika između kupovine automobila na kredit i lizing to što je lizing pretežno opredeljen za pravna lica, a krediti za fizička. Krediti postoje i sa nula odsto učešća dok je kod lizinga učešće obavezno.

Kada je reč o lizingu postoje dve vrste, operativni i finansijski.

Finansijski lizing iz pozicije kupca automobila (kada je kupac fizičko lice) nema mnogo razlike u odnosu na klasičan auto kredit, osim što je u papirima automobil zvanično u vlasništvu lizing kuće sve dok se ne otplati poslednja rata.

Što se tiče operativnog lizinga uglavnom se radi o iznajmljivanju automobila na duži rok, kao rent-a-car. Isplativ je uglavnom pravnim licima, tj. firmama. Njegova najveća prednost je u tome što se ne računa u kreditnu zaduženost, a sa druge strane, rate se računaju u troškove firme.

„Kod lizinga, vlasnik vozila je lizing kuća, a firma koja kupuje vozilo je korisnik lizinga. Otplatom zadnje rate, vozilo prelazi u vlasništvo kupca, odnosno firme. Pri kupovini automobila na lizing obavezno je učešće od 30 procenata, kao i kasko osiguranje. Korisnik lizinga može i sam da plaća kasko osiguranje odvojeno od lizing rata, u dogovoru sa osiguravajućom kućom, ili da ono bude uključeno u lizing rate“, objašnjavaju za Biznis.rs iz Auto kuće „Holliday“.

Foto: Pixabay.com/AutoPhotography

Naši sagovornici smatraju da pre nego što se odlučite da li ćete automobil kupiti na kredit ili putem lizinga, trebalo bi dobro pogledati sve uslove i ponude banaka i liznig kuća.

„Trenutno su kamate za lizing nešto povoljnije nego za kredit. Kamate za lizing kreću se od 3.8 odsto, a za kredite od 4.99 procenata. Kada je reč o sredstvima obezbeđenja, kod kredita su nešto nepovoljniji uslovi. Za skuplja vozila često su za dobijanje kredita u bankama potrebni i žiranti. Međutim, kod lizinga potrebna je samo menica i kasko osiguranje“, navode iz Auto kuće „Holliday“.

Ako tražite duži rok otplate i želite da kupite starije vozilo u tom slučaju uslovi za dobijanje bankarskog kredita su nešto povoljniji u odnosu na lizing.

Razlika između isplativosti lizinga i kredita jeste i ta što na lizing ne možete kupiti polovan automobil od fizičkog lica.

„Nažalost ova mogućnost ne postoji. Može samo da se kupi polovno vozilo od pravnog lica u određenoj starosti vozila, dok neke banke daju mogućnost odobravanja kredita za kupovinu automobila od fizičkog lica“, naglašavaju naši sagovornici.

Kada vozilo kupujete na lizing ili putem kredita takođe morate voditi računa o tome da automobil nećete biti u mogućnosti da prodate dok ne otplatite poslednju ratu lizinga kao i bankarskog kredita. Kod lizinga ne možete da prodate automobil pre otplate poslednje rate zato što niste njegov zvanični vlasnik, a to ne možete da uradite ni kod kredita zato što banke uglavnom to ugovorima zabranjuju.

Pre potpisivanja ugovora bilo da je za lizing ili za bankarski kredit, trebalo bi proveriti uslove za prevremenu otplatu. Dug prema banci ili lizing kući možete vratiti ranije tek posle dve godine.

Svaka rata koju uplaćujete sastavljena je od dva dela – jednim delom otplaćujete kamatu, drugim delom glavnicu. Kod nekih lizing kuća troškovi prevremene otplate su nula odsto za fizička lica, dok se za pravna lica kreću od jedan do tri procenata.

Foto:Pixabay.com

Ono što brine mnoge kupce vozila na kredit ili lizing je šta se dešava u slučaju štete ili krađe automobila, da li štetu plaća kupac ili lizing kuća?

„Obzirom da je kod lizinga obavezno kasko osiguranje, svaku eventualnu štetu, kao i najlošiju situaciju kada bi došlo do krađe vozila, sve troškove u tim slučajevima snosi kasko osiguranje“, zaključuju iz Auto kuće „Holliday“.

Tagovi
KREDITI
  • Ivan

    20.7.2022 #1 Author

    Postovanje,Kako raskinuti ugovor i vratiti nov auto kupljen na lizing a u pitanju je smrtni slučaj vlasnik je nazalost preminuo.Kakva je procedura.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...