AMERIČKI BOGATAŠI KOJI SU DODATNO PRIFITIRALI U PROTEKLIH GODINU DANA

Mogli bi da izdržavaju dve trećine SAD od para koje su stekli za vreme pandemije

Hi-techLifestyleNovacZanimljivosti

16.3.2021 13:42 Autor: Vladimir Jokanović 0

Mogli bi da izdržavaju dve trećine SAD od para koje su stekli za vreme pandemije Mogli bi da izdržavaju dve trećine SAD od para koje su stekli za vreme pandemije
Nekoliko američkih finansijskih magnata uvećali su svoje bogatstvo za više od 360 milijardi dolara tokom pandemije. Pored nekoliko najpoznatijih imena i njihovih visoko-tehnoloških firmi,... Mogli bi da izdržavaju dve trećine SAD od para koje su stekli za vreme pandemije

Nekoliko američkih finansijskih magnata uvećali su svoje bogatstvo za više od 360 milijardi dolara tokom pandemije. Pored nekoliko najpoznatijih imena i njihovih visoko-tehnoloških firmi, koje su višestruko uvećale vrednost dok je velika većina sveta tonula u krizu, tu su i lideri kompanija Oracle i Dell.

Lari Elison, suosnivač i prvi čovek kompanije Oracle i Majkl Del osnivač i izvršni direktor Dell Technologies bogato su profitirali u poslednjih godinu dana. Elisonovo bogatstvo procenjuje se na 92 milijarde dolara prema podacima magazina Forbes. Del je prema navodima istog izvora “težak“ 46,6 milijardi dolara.

Izvor: Google

Pre pandemije Elisonovo bogatstvo iznosilo je 59 milijardi dolara, a Delova imovina vredela je 22,9 milijardi, navodi Yahoo Finance. Ukupno bogatstvo devet najbogatijih šefova tehnoloških kompanija poraslo je za više od 360 milijardi dolara od početka pandemije, navedeno je u istraživanju Washington posta.

Njihovo bogatstvo sve više bode oči u jeku sistemske nejednakosti u SAD.  Jedan izveštaj pokazao je da bi američki milijarderi mogli da finansiraju dve trećine vladinog kriznog paketa finansijske pomoći od 1.900 milijardi dolara od profita koji su stekli tokom pandemije, a dve trećine je 1.266 milijardi dolara.

Na vrhu liste najbogatijih izdvojili su se osnivač Amazona Džef Bezos i izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask, čije su akcije prošle godine ojačale za 547 procenata. Bogatstvo šefa Facebooka Marka Zakerberga premašilo je iznos od 100 milijardi dolara, dok su suosnivači kompanije Google Lari Pejdž i Sergej Brin zajedno zaradili 65 milijardi dolara.

Izvor: Google

Prošlogodišnja tržišta kapitalizacija kompanije Apple premašila je 2.000 milijardi dolara što je njenog izvršnog direktora Tima Kuka učinilo milijarderom. Amazon i druge kompanije značajno su profitirale od porasta kupovine putem interneta.

Na početku potrošačke i epidemiološke krize potražnja za kućnim proizvodima u Internet prodavnicama višestruko je povećana, a neki proizvodi su bili deficitarni, kao sredstva za dezinfekciju i toalet papir.

Rad od kuće pogodovao je kompanijama kao što su Facebook i Google, jer je povećana potražnja za pouzdanim programima za komunikaciju i memorijama za skladištenje podataka u oblaku. Bogati potrošači koji su zadržali svoje poslove radeći od kuće novac su trošili uglavnom na Internetu, jer nije bilo putovanja i uobičajenih kupovina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...