Japanski konglomerat ostvario 1,4 milijarde evra neto dobiti

Muzički segment unapredio poslovanje kompanije Sony

Novac

10.8.2023 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Muzički segment unapredio poslovanje kompanije Sony Muzički segment unapredio poslovanje kompanije Sony
Japanski konglomerat Sony ostvario je 217,9 milijardi jena (1,4 milijarde evra) neto dobiti u prvom kvartalu fiskalne godine koja je počela u aprilu, što... Muzički segment unapredio poslovanje kompanije Sony

Japanski konglomerat Sony ostvario je 217,9 milijardi jena (1,4 milijarde evra) neto dobiti u prvom kvartalu fiskalne godine koja je počela u aprilu, što je 16,7 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, zbog dobrih izgleda u oblasti muzičke, kompanija je poboljšala prognozu za celu godinu.

Pored proizvodnje potrošačke elektronike, koju predvode video-igrice, Sony je snažan igrač i u oblasti muzičke i filmske produkcije.

U prvom kvartalu fiskalne godine gigant je ostvario 2.960 milijardi jena (oko 18,9 milijardi evra) prihoda, što je za trećinu više nego u ovo doba prošle godine. Istovremeno, prodato je i 3,3 miliona PlayStation 5 konzola, što znači rast prodaje od 38 odsto na godišnjem nivou, ali i dalje malo zaostaje za planovima, piše SEEbiz pozivajući se na francusku novinsku agenciju AFP.

Profitabilnost u sektoru video-igara podržana je i rastom prihoda od softvera za kompjuterske igre, dok je u isto vreme profit u ovom sektoru smanjen raznim akcijama koje su snižavale prodajne cene.

Na profitabilnost je još gore uticala situacija u filmskom svetu, gde je štrajkom u Holivudu prekinuta proizvodnja, što je bilo poznato u poslovanju producentske kuće Sony Pictures. Učinak finansijskog sektora kompanije Sony je, takođe, bio negativan.

S druge strane, muzička jedinica Sony Music doživljava procvat, a kurs jena je, takođe, povoljan za krajnji rezultat.

Upravo zbog dobrih izgleda u muzičkom sektoru i očekivanja da će grupa do kraja godine realizovati svoje planove u oblasti video-igara, Sony je poboljšao svoju poslovnu prognozu za celu godinu. Neto profit bi tako trebalo da dostigne 860 milijardi jena (oko 5,5 milijardi evra) umesto 840 milijardi jena, a prihod bi trebalo da se zaustavi na 12.200 milijardi jena (oko 78 milijardi evra) umesto na 11.500 milijardi jena.

  • CIGI

    13.8.2023 #1 Author

    Sony se vraca na velika vrata. Tako I treba.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...