Povećanje referentne kamatne stope dovelo do snižavanja cena deonica

Nakon rasta od dva odsto, vrednost akcija na berzama ponovo pada

BerzaNovacSvet

23.6.2022 12:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Nakon rasta od dva odsto, vrednost akcija na berzama ponovo pada Nakon rasta od dva odsto, vrednost akcija na berzama ponovo pada
Berzanski indeksi u Njujorku su, nakon snažnog rasta, naglo pali jer su ulagači i dalje nesigurni zbog najave da će Fed nastaviti da povećava... Nakon rasta od dva odsto, vrednost akcija na berzama ponovo pada

Berzanski indeksi u Njujorku su, nakon snažnog rasta, naglo pali jer su ulagači i dalje nesigurni zbog najave da će Fed nastaviti da povećava kamatne stope, što bi moglo dovesti do recesije.

Dow Jones indeks je pao za 0,15 odsto, na 30.483 boda, a S&P 500 za 0,13 odsto, na 3.759 bodova. Nasdaq indeks je niži 0,15 odsto, pa je trenutno na 11.053 boda, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

U utorak su berzanski indeksi porasli više od dva odsto, već deseti put od početka godine, ali su dosad svaki put brzo izgubili te dobitke i skliznuli još niže.

U sredu su indeksi izgubili deo dobitaka od prethodnog dana i ponovo se trgovalo vrlo nestabilno, kao i prethodnih nedelja, jer ulagači nisu sigurni da je najgore prošlo i da sledi oporavak tržišta.

Od početka godine S&P 500 indeks pao je više od 20 odsto i tako se našao u području „medveda“. To je posledica povećanja kamatnih stopa američke centralne banke koje ima za cilj suzbijanje najveće inflacije zabeležene u poslednjih 40 godina.

Povećanja kamata će se nastaviti, pa bi, prema procenama zvaničnika Federalnih rezervi, krajem godine kamate mogle dostići i 3,4 odsto, najviši nivo od 2008. godine.

Osim visoke inflacije i rasta kamata, ulagače zabrinjavaju i posledice rata u Ukrajini i poremećaji u lancima snabdevanja, pa samim tim nisu skloni rizičnijim investicijama poput akcija.

Najviše su pale, u proseku 4,2 odsto, akcije u energetskom sektoru, što je posledica pada cena nafte.

Cene akcija su pale i na evropskim berzama. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,88 odsto, na 7.089 bodova, dok je frankfurtski DAX indeks skliznuo 1,11, odsto na 13.144 boda, a pariski CAC 0,81 odsto, na 5.916 bodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...