Vrednost se procenjuje na više od devet milijardi dolara

Očekuje se da će lanac brze hrane Subway uskoro biti prodat

InvesticijeNovac

23.8.2023 11:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Očekuje se da će lanac brze hrane Subway uskoro biti prodat Očekuje se da će lanac brze hrane Subway uskoro biti prodat
Lanac brze hrane Subway blizu je dogovora o prodaji za više od devet milijardi dolara u transakciji koja bi uskoro mogla biti objavljena, prenosi... Očekuje se da će lanac brze hrane Subway uskoro biti prodat

Lanac brze hrane Subway blizu je dogovora o prodaji za više od devet milijardi dolara u transakciji koja bi uskoro mogla biti objavljena, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Na stolu je ponuda kompanije Roark Capital i konzorcijuma koji uključuje privatne investicione kompanije TDR i Sycamore.

Prvobitno osnovan 1965. godine kao prodavnica u italijanskom stilu, Subway danas ima skoro 37.000 restorana u više od 100 zemalja.

Lanac brze hrane objavio je u februaru da je angažovao banku JPMorgan da ga savetuje o mogućoj prodaji, dok je rekao da „ostaje posvećen budućnosti“, navodi se u saopštenju za štampu od 14. februara.

Portparol kompanije Subway izjavio je da neće biti komentara „dok se transakcija ne završi“, navodi se u imejlu koji je upućen francuskoj novinskoj agenciji AFP.

Roark sa sedištem u Atlanti dobro je poznat u oblasti brze hrane, već poseduje Buffalo Wild Wings, Baskin-Robbins i Seattle’s Best Coffee, kao i drugu imovinu, uključujući teretane Orange Theory.

Roark je „pokazao da zna kako da neguje brendove restorana i pomogne im da rastu, rekao je Nil Sanders (Neil Saunders) iz kompanije za analitiku GlobalData Retail.

Njujorški Sycamore i britanska firma TDR Capital, takođe, ulažu u potrošački segment. TDR je odbio komentar. Roark i Sycamore nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Subway je počeo kao jedna prodavnica sendviča u Konektikatu kada je Fred de Luka (Fred DeLuca) pozajmio 1.000 dolara od porodičnog prijatelja Pitera Baka (Peter Buck). Imao je cilj da na taj način zaradi novac za studije medicine. De Luka i Bak su slavno započeli biznis koji su dugo uspešno vodili. De Luka je umro 2015. godine, dok je Bak preminuo 2021. godine.

U poslednje vreme, rukovodioci lanca Subway su uložili napore da smanje troškove kako bi se bolje takmičili sa drugim lancima restorana, dok su većinu napora za rast usmerili u inostranstvo.

Podsećanja radi Subway je u junu predstavio ugovor za otvaranje oko 4.000 restorana u kontinentalnoj Kini u narednih 20 godina.

 • BAĆA

  23.8.2023 #1 Author

  Dobra je to hrana, a i ukusna.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.