Prvi deo povećanja stupa na snagu početkom 2024. godine

Od januara minimalac u Nemačkoj 12,41 evra po satu

NovacSvet

15.11.2023 17:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Od januara minimalac u Nemačkoj 12,41 evra po satu Od januara minimalac u Nemačkoj 12,41 evra po satu
Nemačka vlada je u sredu formalizovala odluku o povećavanju zakonski garantovane minimalne plate za 82 centa, na 12,82 evra po satu. Prvi deo povećanja,... Od januara minimalac u Nemačkoj 12,41 evra po satu

Nemačka vlada je u sredu formalizovala odluku o povećavanju zakonski garantovane minimalne plate za 82 centa, na 12,82 evra po satu. Prvi deo povećanja, na 12,41 evra, stupa na snagu u januaru, a drugi početkom 2025.

Ministar za rad Hubertus Hajl (Hubertus Heil) je, prema očekivanjima, potpisao uredbu o minimalcu prema junskom predlogu zajedničke komisije poslodavaca i zaposlenih za minimalnu zaradu, prenosi agencija dpa.

Ukupno povećanje odgovara stopi od 6,8 odsto. Radnički predstavnici u komisiji su odbacili predlog i zahtevali veće povećanje, ali su bili preglasani.

Povećanjem nisu zadovoljni ni pojedini političari vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije (SPD) kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz), Zelenih i liberalne FDP.

Zamenik šefa parlamentarnog kluba Zelenih Andreas Audreč (Andreas Audretsch) je agenciji dpa rekao da povećanje „nije ništa više od loše šale“ i ocenio da ljudi koji obavljaju teške poslove zaslužuju više.

On je komisiju kritikovao jer je prvo najavila jednoglasan dogovor, a potom od toga odstupila. Komisiju je prošlog meseca istim povodom kritikovao i Šolc, zahtevajući da odluke o plati ubuduće budu rezultat dogovora sa konsenzualnom podrškom.

 • SUNCE

  15.11.2023 #1 Author

  Kako mogu da planiraju cenu rada za rako dug period kada niko nežna kako će se kretati inflacija.

  Odgovori

 • Marijana

  17.11.2023 #2 Author

  Podigli plate za 82 centa..

  Odgovori

 • Masvidal

  19.11.2023 #3 Author

  Sad ce balkanci potrcati… misleci da je bajno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.