Odluka Izvršnog odbora Narodne banke Srbije

Omogućen reprogram kredita dužnicima koji se bave otkupom i skladištenjem voća

NovacSrbija

24.1.2023 15:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Omogućen reprogram kredita dužnicima koji se bave otkupom i skladištenjem voća Omogućen reprogram kredita dužnicima koji se bave otkupom i skladištenjem voća
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) usvojio je na vanrednoj sednici u utorak odluku kojom je omogućen reprogram poljoprivrednih kredita i dužnicima koji se... Omogućen reprogram kredita dužnicima koji se bave otkupom i skladištenjem voća


Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) usvojio je na vanrednoj sednici u utorak odluku kojom je omogućen reprogram poljoprivrednih kredita i dužnicima koji se bave otkupom i skladištenjem voća – Odluku o izmenama i dopunama Odluke o privremenim merama za banke u cilju adekvatnog upravljanja kreditnim rizikom u portfoliju poljoprivrednih kredita u uslovima otežane poljoprivredne proizvodnje.

Kako je saopštila NBS, s obzirom na to da je utvrđeno da su u trenutnoj fazi poljoprivrednog ciklusa usled otežanih okolnosti, a naročito usled smanjene tražnje i nepovoljnih kretanja cene malina na međunarodnom tržištu, lica uključena u lanac proizvodnje i otkupa voća, odnosno malina, u posebno nepovoljnom položaju, omogućen je reprogram obaveza dužnicima banke koji se bave otkupom i skladištenjem voća u hladnjači.

Reprogram obaveza podrazumeva mogućnost odlaganja izmirivanja obaveza dužnika prema banci po osnovu glavnice najmanje šest, a najviše 12 meseci. Rok otplate kredita u slučaju reprograma produžava se tako da iznos rate (periodične obaveze koja bi se plaćala po isteku grejs-perioda) utvrđen u momentu odobravanja reprograma ne bude veći od iznosa pre primene reprograma, a u toku trajanja grejs-perioda dužnici će plaćati isključivo ugovorenu kamatu.

Foto: Pexels.com

Pravo na reprogram mogu ostvariti dužnici koji na dan 31. maja 2022. godine nisu bili u docnji dužoj od 90 dana po bilo kojoj obavezi prema banci na koju se reprogram primenjuje, koji nisu u statusu neizmirenja obaveza u toj banci i čija se potraživanja ne smatraju problematičnim kreditom, odnosno problematičnim potraživanjem u smislu propisa Narodne banke Srbije.

Zahtev za reprogram dužnici mogu podneti banci u poslovnim prostorijama banke, elektronskim putem ili poštom do 30. aprila 2023. godine, pri čemu banke odobravaju reprogram dužniku u roku od 30 dana od dana prijema zahteva.

U saopštenju se ističe da, usvajanjem ovog propisa, u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, NBS iskazuje puno razumevanje otežanih okolnosti u kojima su se, pored poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom voća, našla i lica koja obezbeđuju realizaciju proizvodnje otkupom i skladištenjem voća u hladnjači.

„Na taj način ostvaruje se jedinstven pristup procesu proizvodnje i otkupa voća, odnosno malina, u celini, s ciljem da se trenutne okolnosti prevaziđu na optimalan način, kao i da se očuva baza za dalji razvoj ovog segmenta poljoprivrede“, stoji u saopštenju NBS.

 • Boba3

  24.1.2023 #1 Author

  super stvar za vocare, odnosno one koji imaju hladnjce

  Odgovori

 • GOCA BG

  24.1.2023 #2 Author

  Ovo ce im svakako znaciti i olaksati rad u narednim godinama…

  Odgovori

 • TATJANA

  26.1.2023 #3 Author

  Jedan dobar potez može mnogo značiti u daljoj proizvodnji i plasmanu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...