Naši sugrađani su prilagodili svoje potrebe uslovima pandemije

Online gotovinski krediti su veoma traženi u Srbiji

BankeNovac

12.2.2021 13:10 Autor: Marko Miladinović 2

Online gotovinski krediti su veoma traženi u Srbiji Online gotovinski krediti su veoma traženi u Srbiji
Svedoci smo da je pandemija jako brzo izmenila navike potrošača, i preko noći preokrenula ponudu i tražnju u mnogim privrednim segmentima. Kada su komercijalne... Online gotovinski krediti su veoma traženi u Srbiji

Svedoci smo da je pandemija jako brzo izmenila navike potrošača, i preko noći preokrenula ponudu i tražnju u mnogim privrednim segmentima.

Kada su komercijalne banke u našoj zemlji u pitanju, potražnja za takozvanim keš kreditima je bila na sličnom nivou kao godinu dana ranije. Ipak, zabeležen je veliki skok u broju izdatih online kredita, što govori u prilog tome da naši građani prate trendove, i brinu o svom zdravlju.

„Krizni period uticao je na to da građani lako pređu na online servise i koriste ih u većoj meri nego pre. Između ostalog, ohrabrivali smo ih i nastavljamo da ih podstičemo da podnošenje zahteva za gotovinskim i refinansirajućim kreditima obavljaju online, jer je povoljnije, jednostavnije, a u aktuelnoj situaciji i bezbednije po zdravlje”, ističe Zorana Aleksić, direktorka Sektora prodaje za stanovništvo, mala preduzeća i preduzetnike u Erste banci.

Građanima su u Ersteu na raspolaganju bili iznosi kredita od 50.000 do 3.000.000 dinara, u zavisnosti od kreditne sposobnosti i visine redovnih mesečnih primanja, sa efektivnom kamatnom stopom od 7,45% za online apliciranje, a prosečan odobreni gotovinski i refinansirajući kredit u 2020. iznosio je približno 619.000 dinara.

Prema podacima dobijenim iz Erste banke, gotovinske kredite među njenim klijentima najviše su uzimali korisnici između 40 i 50 godina starosti, čak četvrtina od ukupnog broja. Nešto manji udeo imaju pozajmice odobrene osobama od 30 do 40 godina starosti, dok je građanima od 50 do 60 godina plasirana petina ukupnog broja ovih kredita. U svetlu novonastale situacije, online keš krediti su u 2020. godini činili više od petine gotovinskih pozajmica plasiranih na nivou ove banke.

Kad je reč o tražnji gotovinskih kredita od strane klijenata fizičkim putem, i u filijalama Raiffeisen banke je tokom 2020. godine zabeležena nešto niža tražnja. Iznosi i rokovi kredita su ostali nepromenjeni.

“Ovakav trend nije neočekivan, imajući u vidu nepovoljnu epidemiološku situaciju u proteklom periodu, kao i apele građanima da u što većoj meri smanje kontakte u zatvorenim prostorijama sa većim brojem ljudi”, ističe za Biznis.rs Jelena Lapčević iz Raiffeisen banke.

Ona dodaje da je ova banka bila u prednosti, budući da je i pre izbijanja pandemije u svoju ponudu uvrstila prvi u potpunosti online kredit na domaćem tržištu, koji je kasnije postao idealno rešenje za građane kojima su hitno bila potrebna dodatna sredstva tokom trajanja vanrednog stanja i pandemije korona virusa.

“Da bi dobio ovaj kredit, korisnik ni u jednom trenutku ne mora da poseti banku, ceo proces se završava u roku od pola sata, a njega mogu dobiti i građani koji nisu klijenti banke. Iz svih navedenih razloga, Raiffeisen beleži značajan rast u online prodaji keš kredita, od čak 94 odsto u odnosu na 2019. godinu”, ističe Lapčević.

 • Jakob

  15.2.2021 #1 Author

  Kad prodas dva-tri gotovinska kredita za mesec dana, kakav je to skok?!

  Odgovori

 • Lelica

  15.2.2021 #2 Author

  Zasto nama koji smo zaposleni na odredeno vreme banke ne odobravaju kredite. Godinu dana imam poteskoce s tim. I zbog korone sam upala u crveno. A i banka kod koje imam kredit mi je skinula celu platu ostavili su me sa 2000din.Misli. Da treba da postoji dogovor, a ne tako sto su mi uradili bez obzira kolika su moja zadizenja.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...