Triput uvećana vrednost kompanije za samo nekoliko meseci

OpenAI potencijalno vredi 90 milijardi dolara

InvesticijeNovac

27.9.2023 11:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OpenAI potencijalno vredi 90 milijardi dolara OpenAI potencijalno vredi 90 milijardi dolara
OpenAI, tvorac ChatGPT-a, razgovara sa investitorima o potencijalnoj prodaji udela koja bi procenjivala ukupnu vrednost ovog startapa na 80 do 90 milijardi dolara, objavio... OpenAI potencijalno vredi 90 milijardi dolara

OpenAI, tvorac ChatGPT-a, razgovara sa investitorima o potencijalnoj prodaji udela koja bi procenjivala ukupnu vrednost ovog startapa na 80 do 90 milijardi dolara, objavio je Wall Street Journal.

Takva procena bi bila skoro tri puta veća od vrednosti startapa koji se bavi veštačkom inteligencijom ranije ove godine, navodi list, pozivajući se na neidentifikovane ljude upoznate sa diskusijama.

Dogovor bi omogućio zaposlenima da prodaju svoje postojeće akcije umesto da kompanija emituje nove kako bi prikupila svež kapital.

Procena od najmanje 80 milijardi dolara učinila bi OpenAI jednim od najcenjenijih startapova na svetu.

Microsoft je uložio 13 milijardi dolara u OpenAI, čiji je suosnivač Sem Altman (Sam Altman). Na putu je da ostvari godišnji prihod od milijardu dolara jer kompanije sve više usvajaju njegovu AI tehnologiju, piše Bloomberg.

OpenAI se smatra jednom od nekolicine kompanija na čelu razvoja generativne veštačke inteligencije, koja može da kreira sadržaj od video zapisa do poezije pomoću nekoliko jednostavnih korisničkih komandi. Od debija ChatGPT-a u novembru, OpenAI je radio sa kompanijama od novonastalih firmi do velikih korporacija kako bi ugradio tehnologiju u svoje poslovanje i proizvode.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...