trka velikih kompanija za osvajanje nove tehnologije

Amazon ulaže četiri milijarde dolara u Anthropic i njegovu veštačku inteligenciju

InvesticijeSvetVesti

25.9.2023 14:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Amazon ulaže četiri milijarde dolara u Anthropic i njegovu veštačku inteligenciju Amazon ulaže četiri milijarde dolara u Anthropic i njegovu veštačku inteligenciju
Gigant e-trgovine Amazon saopštio je da će uložiti do četiri milijarde dolara u firmu za veštačku inteligenciju (AI) Anthropic i preuzeti manjinsko vlasništvo u... Amazon ulaže četiri milijarde dolara u Anthropic i njegovu veštačku inteligenciju

Gigant e-trgovine Amazon saopštio je da će uložiti do četiri milijarde dolara u firmu za veštačku inteligenciju (AI) Anthropic i preuzeti manjinsko vlasništvo u kompaniji. Ovaj potez naglašava agresivno nastojanje Amazona da prodre u tehnologiju AI i prati rivale kao što su Microsoft ili Alphabet.

Anthropic je osnovan pre otprilike dve godine od strane bivših rukovodilaca istraživanja OpenAI, a nedavno je debitovao sa svojim novim AI chat robotom pod nazivom Claude 2.

Amazon želi da iskoristi popularnost i potencijal takozvane generativne veštačke inteligencije, koja uključuje tehnologiju kao što je OpenAI-jev ChatGPT, kao i Anthropicovi Claude chat botovi.

Dve kompanije su u ponedeljak rekle da formiraju stratešku saradnju kako bi unapredile generativnu veštačku inteligenciju, pri čemu je startap izabrao Amazon Web Services (AWS) kao svog primarnog dobavljača računarstva u oblaku, prenosi CNBC. Anthropic je saopštio da će korisnicima AWS-a omogućiti rani pristup jedinstvenim funkcijama za prilagođavanje njihovih modela i mogućnosti finog podešavanja.

Anthropic će takođe koristiti prilagođene poluprovodnike dizajnirane od strane AWS-a za obuku osnovnih modela koji podupiru njegove AI aplikacije. Osnovni modeli su veliki AI programi obučeni na ogromnim količinama podataka tako da se mogu prilagoditi za rešavanje širokog spektra zadataka.

AWS korisnici će moći da nadograđuju Anthropicove AI modele preko Amazon Bedrocka — usluge koja omogućava korisnicima da grade generativne AI aplikacije u oblaku preko postojećih modela, umesto da “obučavaju” sopstvene modele.

Lider u svetskoj e-trgovini dizajnira sopstvene čipove za obuku ogromnih AI modela. Preko Amazon Bedrocka kupci mogu da kreiraju sopstvene generativne AI aplikacije koristeći postojeće modele, koji se svi pokreću na Amazon oblaku. Kompanija takođe prodaje i sopstvene AI aplikacije.

Anthropic već broji neke istaknute sponzore, uključujući Google i Salesforce Ventures. Ova podrška dolazi dok tehnološki giganti nastavljaju masovno da ulažu u kompanije koje se bave veštačkom inteligencijom, što je potez izazvan ulaganjem Microsofta od više milijardi dolara u OpenAI proizvođača ChatGPT u januaru.

  • SABRINA

    25.9.2023 #1 Author

    korišćenje veštačke inteligencije je definitivno budućnost u svakom segmentu.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    1.10.2023 #2 Author

    Jedna od najmoćnijih kompanija na svetu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...