PENZIJE BI MOGLE DA BUDU UVEĆANE ZA OKO ČETIRI ODSTO Švajcarska formula održiva i u korona krizi, ocenio Altiparmakov

NovacSrbijaU fokusuVesti

2.9.2020 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

PENZIJE BI MOGLE DA BUDU UVEĆANE ZA OKO ČETIRI ODSTO Švajcarska formula održiva i u korona krizi, ocenio Altiparmakov PENZIJE BI MOGLE DA BUDU UVEĆANE ZA OKO ČETIRI ODSTO Švajcarska formula održiva i u korona krizi, ocenio Altiparmakov
Prema švajcarskoj formuli za usklađivanje visine penzija sa rastom cena i zarada, penzije bi u januaru mogle da budu uvećane za oko četiri odsto,... PENZIJE BI MOGLE DA BUDU UVEĆANE ZA OKO ČETIRI ODSTO Švajcarska formula održiva i u korona krizi, ocenio Altiparmakov

Prema švajcarskoj formuli za usklađivanje visine penzija sa rastom cena i zarada, penzije bi u januaru mogle da budu uvećane za oko četiri odsto, izjavio je Tanjugu član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

Švajcarska formula podrazumeva da se penzije usklađuju 50 odsto u odnosu na inflaciju i 50 odsto u odnosu na rast prosečne zarade.

Altiparmakov napominje da će se tek videti tačni brojevi odnosno statistika koja se uzima u obzir za usklađivanje penzija, ali da bi od januara 2021. penzije mogle da budu veće za oko četiri odsto.

„Ekonomski ne bi bilo opravdano da bude preko toga, imajući u vidu krizu“, dodao je Altiparmakov povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će biti uvećane penzije i to ne beznačajno.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da će jedna od tema na sastanku sa predstavnicima MMF u oktobru biti dorada švajcarskog modela rasta penzija.

Altiparmakov smatra da sadašnja formula ne mora nužno da se dorađuje, kao i da je ona sada ekonomski održiva.

Takođe, kaže da ako se švajcarski formula primenjuje sada u kriznim vremenima da bi trebalo da se primenjuje i kada prođe kriza.

Objašnjava da njena primena sada omogućava u kriznim vremenima veći rast standarda penzionera u odnosu na rast kod radne snage zbog aktuelne situacije na tržištu rada usled pandemije.

  • JANA

    16.2.2022 #1 Author

    Penzije ce biti povecene ,a osnovne ljudske namirnice ce poskupeti i tako u nedogled,mladi bez posla ,a penzioneri uzivaju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...