PET MILIONA DOLARA ZA NAJINOVATIVNIJE FIRME U SRBIJI Početnicima u biznisu bespovratna sredstva kroz jedinstven program podrške

BiznisBolji posaoInvesticijeNovac

16.12.2020 13:13 Autor: Ljiljana Begović 0

PET MILIONA DOLARA ZA NAJINOVATIVNIJE FIRME U SRBIJI Početnicima u biznisu  bespovratna sredstva kroz jedinstven program podrške PET MILIONA DOLARA ZA NAJINOVATIVNIJE FIRME U SRBIJI Početnicima u biznisu  bespovratna sredstva kroz jedinstven program podrške
Predsednica Vlade Ana Brnabić i generalni direktor kompanije Philip Morris International za Jugoistočnu Evropu, Aleksandar Jakovljević, potpisali su Sporazum o razumevanju i saradnji u... PET MILIONA DOLARA ZA NAJINOVATIVNIJE FIRME U SRBIJI Početnicima u biznisu  bespovratna sredstva kroz jedinstven program podrške

Predsednica Vlade Ana Brnabić i generalni direktor kompanije Philip Morris International za Jugoistočnu Evropu, Aleksandar Jakovljević, potpisali su Sporazum o razumevanju i saradnji u sprovođenju projekta podrške digitalnoj, kao i na nauci zasnovanoj transformaciji privrede – StarTech.

Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici NALED, koji će sprovoditi projekat, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Početnici u biznisu i mala i srednja preduzeća koja žele da ubrzaju rast putem inovacija i modernih tehnologija, od sledeće godine na raspolaganju će imati novi, jedinstveni program podrške.

Svoje perspektivne projekte moći će da finansiraju bespovratnim sredstvima, koje je obezbedila kompanija Philip Morris International donacijom vrednom pet miliona dolara.

StarTech projekat u potpunosti je u skladu sa prioritetima Vlade Srbije da putem digitalizacije i podsticanja privrednih aktivnosti baziranih na nauci, kreativnosti, inovacijama i novim tehnologijama obezbedimo snažan privredni rast i otvaranje novih kvalitetnih radnih mesta.

„Posebno, moram da izrazim veliku zahvalnost kompaniji Philip Morris jer je u ovoj godini, koja je bila veoma teška za privredu, odlučila da donira značajna sredstva za projekat poput ovog“, navela je Brnabić.

Foto: Tanjug

Premijerka je izjavila da, kroz aktivnosti Fonda za inovacionu delatnost, Srbija nastavlja da svake godine povećava finansiranje i podršku inovativnim kompanijama.

Više od 3,5 miliona dolara za inovacije

U naredne tri godine više od 3,5 miliona dolara biće dodeljeno kroz grantove u rasponu od 25.000 do 100.000 dolara, a korisnici neće imati obavezu sufinansiranja, rekao je generalni direktor Philip Morris za jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević.

Drugi deo podrške biće usmeren ka unapređenju regulatornog okvira za poslovanje inovativnih kompanija, kao i za promociju srpskog preduzetništva, inovacija i inovatora.

„Kada je u fokusu bilo otvaranje novih radnih mesta, imali smo program „Pokreni se za posao“, danas kroz „StarTech“, želimo da podržimo izvozno orijentisanu privredu, zasnovanu na visokim tehnologijama i inovacijama“, zaključio je Jakovljević.

IT škola
Foto: Tanjug

Izvršna direktorka NALED Violeta Jovanović istakla je da je naša zemlja ove godine popravila plasman na Globalnom indeksu inovacija (GII) za četiri mesta i sada je 53. među 129 zemalja.

Program StarTech usmeren je na male biznise jer podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je tek 47 odsto malih privrednih društava sprovelo makar jednu inovaciju (naspram 69 odsto velikih). Jedan od ključnih izazova je upravo nedovoljna dostupnost sredstava za finansiranje inovativnih projekata, navedeno je u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...