u periodu od januara do kraja novembra 2023.

Poreski i carinski bruto prihodi Crne Gore 2,33 milijarde evra

NovacRegion

5.12.2023 15:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poreski i carinski bruto prihodi Crne Gore 2,33 milijarde evra Poreski i carinski bruto prihodi Crne Gore 2,33 milijarde evra
Uprava prihoda i carina (UPC) Crne Gore je od januara do kraja novembra naplatila 2,33 milijarde evra u bruto iznosu, što je 430 miliona,... Poreski i carinski bruto prihodi Crne Gore 2,33 milijarde evra

Uprava prihoda i carina (UPC) Crne Gore je od januara do kraja novembra naplatila 2,33 milijarde evra u bruto iznosu, što je 430 miliona, odnosno 22,5 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Ostvarena naplata za 11 meseci ove godine premašila je i plan prihoda 333 miliona, odnosno 16,6 odsto, prenosi Mina.

„U ovom periodu realizovane su sve planirane aktivnosti, uz blagovremenu naplatu budžetskih sredstava. Zbog povećanja efikasnosti naplate prihoda, UPC kontinuirano sprovodi aktivnosti za unapređenje i sprovođenje mjra za jedinstvenu primenu poreskih i carinskih propisa“, navodi se u saopštenju.

U novembru je ostvarena bruto naplata prihoda od 198,4 miliona evra, što je 20,3 miliona ili 11,4 odsto više nego u istom mesecu prošle godine. Ostvareno je i iznad plana prihoda 11,3 miliona, ili šest odsto.

Prema strukturi prihoda, kako su naveli iz UPC, zabeležen je rast naplate za 11 meseci kod svih vrsta dažbina.

„Od ukupnih dosadašnjih bruto prihoda, na naplatu poreza na dodatu vrednost (PDV) odnosi se 1,09 milijardi evra, što je 158 miliona, odnosno 17 odsto više nego u istom periodu lani“, precizira se u saopštenju.

Naplata doprinosa je iznosila 496,8 miliona evra, što je 99 miliona ili 25 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Po osnovu poreza na dobit pravnih lica naplaćeno je 148 miliona evra, što je 62 miliona ili 72 odsto više u odnosu na uporedni period.

„Ostvarena bruto naplata akciza iznosila je 300 miliona evra, što je 69,7 miliona ili 30 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine“, navodi se u saopštenju.

Po osnovu carine (poreza na međunarodnu trgovinu i transakcije) naplaćeno je 48 miliona evra, što je 11 miliona ili 31 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

„UPC je fokusirana, između ostalog, na primenu pojednostavljenih postupaka, trgovinske olakšice, jačanje proaktivne komunikacije i servisnog pristupa prema poreskim obveznicima, doprinoseći stabilnijem i predvidljivijem poslovnom okruženju“, zaključuje se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.