Firme će potencijalno uplaćivati trećinu prihoda

Porez na ekstraprofit u Crnoj Gori platiće 294 kompanije

NovacRegion

2.3.2023 10:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Porez na ekstraprofit u Crnoj Gori platiće 294 kompanije Porez na ekstraprofit u Crnoj Gori platiće 294 kompanije
Porez na ekstraprofit, definisan kao krizna mera za ovu i sledeću godinu, trebalo bi da plate 294 kompanije u Crnoj Gori. To je čak... Porez na ekstraprofit u Crnoj Gori platiće 294 kompanije

Porez na ekstraprofit, definisan kao krizna mera za ovu i sledeću godinu, trebalo bi da plate 294 kompanije u Crnoj Gori.

To je čak 94 kompanije više nego što bi trebalo da oporezuje susedna, pet puta veća, Hrvatska, ukoliko zakon u toj državi bude usvojen, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Pobjedu.

Njihova namera je da oporezuju firme čiji je godišnji promet veći od 40 miliona evra, odnosno osam puta veći nego što planira crnogroski ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Crnogorske 294 targetirane firme bi trebalo da, ukoliko zakon bude usvojen, budu oporezovane punih 33 odsto, izračunala je poreska savetnica Milena Golubović.

To znači da bi državi trebalo da uplate trećinu prihoda.

Nacrtom zakona o solidarnom doprinosu, koji je na javnoj raspravi do 20. marta, predviđeno je da se kompanije koje su ostvarile godišnji prihod veći od pet miliona evra obavezuju da plate ekstraprofit.

Poslovne asocijacije i ekonomski analitičari upozorili su da bi usvajanje takvog zakonskog rešenja izazvalo nesagledive štetne posledice po privredu, te da bi moglo dovesti do iseljavanja najuspešnijih kompanija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.